04.12.2022 |
Viure als Pirineus

EDUCACIÓ

La Vall Fosca estrena l'Escola d'Oficis de Muntanya, única d'aquestes característiques al Pallars

S'hi impartirà formació reglada i reconeguda pel SOC i cursos d'oficis tradicionals amb l'objectiu de recuperar-los
Escola d'Oficis de Muntanya 1
Un curs de motoserra a l'Escola d'Oficis de Muntanya d'Envall a la Vall Fosca / Marta Lluvich
La Vall Fosca estrena l'Escola d'Oficis de Muntanya, única d'aquestes característiques al Pallars

Envall, un petit poble de set habitants del Pallars Jussà, ha estrenat l'Escola d'Oficis de Muntanya. Es tracta d'un centre que impartirà formació reglada i reconeguda pel SOC i organitzarà cursos d'oficis tradicionals. De la formació professional en destaca: apicultura; construcció i rehabilitació de muntanya; guarda de refugi i albergs de muntanya i manteniment i instal·lació d'energies renovables. Es vol que la formació estigui molt vinculada al territori. Pel que fa als oficis es vol reivindicar i recuperar aquells que havien quedat en l'oblit, adaptant-los a les noves necessitats. Les instal·lacions estan dins el Refugi Casa Bigodé, un equipament que ofereix als assistents als cursos allotjament.

Escola d'Oficis de Muntanya 2
Maria Grimalt i Marta Vilagrassa, responsables de l'Escola d'Oficis de Muntanya d'Envall, a la Vall Fosca / Marta Lluvich

Pendents de ser acreditats centre col·laborador del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya), a través del qual podran oferir diversos dels cursos homologats, aquesta setmana ja s'han estrenat amb algunes formacions com la de motoserra. Ho han fet amb un grup reduït d'alumnes, donat que la formació es vol que sigui molt personalitzada. Els alumnes han pogut aprendre a fer anar una motoserra amb classes pràctiques i teòriques. Destaca el fet que és un centre homologat pel Departament d'Educació per impartir Programes de Formació i d'Inserció (PFI), com el PFI d'Auxiliar d'Activitats Forestals.

Marta Villagrassa, de l'Escola d'Oficis de Muntanya, ha dit que més enllà de formar a gent, l'escola d'oficis també persegueix ajudar a trobar feina i arrelar la gent al territori. D'aquí que les formacions que els pròxims mesos s'impartiran estiguin estretament relacionades amb el territori.

Escola d'Oficis de Muntanya 3
Maria Grimalt és ceramista i ha impartit cursos a l'Escola d'Oficis de Muntanya / Marta Lluvich

Maria Grimalt, que porta la comunicació de l'Escola d'Oficis de Muntanya, ha destacat la importància de crear xarxa entre els diferents projectes que s'estan desenvolupant al Pirineu i entre els seus professionals. Grimalt és ceramista i encarregada de dinamitzar aquest espai que a més de servei de refugi rural i centre formador és un espai cooperatiu per les activitats i entitats de l'Economia Social i Solidària.

Refugi Bigodé

Villagrassa és la guarda del refugi Casa Bigodé que es troba a Envall. Quan es va pensar aquest espai ja es contemplava la possibilitat d'allotjament i centre de formació. És un equipament de 24 places destinades al públic en general però que beneficiarà als alumnes dels cursos donat que es podran allotjar al mateix lloc on es formaran.

La Vall Fosca estrena l'Escola d'Oficis de Muntanya, única d'aquestes característiques al Pallars
Comentarios