MUSEUS

La Vall Fosca engega la locomotora que va funcionar fins al 1990 a les obres d'interconnexió de llacs

El tren i una vagoneta feia dotze anys que no sortien de la vitrina on estan exposades
La Rubia es posa en marxa
photo_camera L'alcalde de la Vall Fosca, Josep Maria Dalmau, davant el Museu Hidroelèctric de Capdella./ Marta Lluvich

La locomotora dièsel i la vagoneta que es troba a les instal·lacions del Museu Hidroelèctric de Capdella, a la Vall Fosca, han sortit de la vitrina on estan exposades des de fa 12 anys i s'han tornat a posar en marxa. L'acte, molt senzill, però molt emotiu pels veïns de la Vall que havien treballat conduint aquest vehicle o com a viatgers anant a treballar a les obres. El tren va funcionar entre 1951 i 1990 per transportar els materials que calien en les obres d'interconnexió de llacs de la conca superior de la Vall de Capdella. L'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, ha anunciat que estudiaran la possibilitat de fer un petit recorregut turístic amb la locomotora i la vagoneta.

Casualment, l'alcalde de la Torre de Capdella va ser l'últim conductor de la locomotora. Visiblement emocionat ha sigut l'encarregat de fer girar la manovella i tornar a posar en marxa el motor. La locomotora arrossega una vagoneta, coneguda popularment amb el nom de 'La Rubia' per la similitud amb el color dels taxis de la zona.

Molts treballadors d'aquelles obres recorden com més d'un cop, per l'orografia del terreny, descarrilava. Jaume Santos, extreballador de Fecsa, recorda que aquest era el seu mitjà de transport per anar a treballar, a 2.000 metres d'altitud, i en més d'una ocasió havia descarrilat. Santos ha contat que algun dia fins a tres cops. En aquell moment els treballadors o viatgers, baixaven de la vagoneta i a pes la tornaven a posar al carrilet i continuaven el viatge.

El tren era conegut popularment com 'La Rubia' perquè, originàriament, la vagoneta era de color groc. De fet, als tècnics i visitants els recordava als taxis de fusta que hi havia a la ciutat de Barcelona però també a la Pobla de Segur, i per similitud van començar a referir-s'hi amb aquest nom.

L'equipament, propietat de la Fundación Endesa (qui ho va cedir a l'Ajuntament per al projecte de museïtzació l'any 2010), ara es troba en procés de ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BECIN).

Locomotora i vagoneta han recorregut uns pocs metres, per demostrar que encara funciona i recordar els anys que cada dia feia el trajecte de gairebé 5 quilòmetres. Això no obstant, l'alcalde ha dit que aquest acte no ha de quedar en un fet simbòlic i des de l'Ajuntament estudiaran la viabilitat de fer un petit recorregut turístic, entorn del Museu Hidroelèctric, perquè 'La Rubia' altre cop torni a circular per la Vall Fosca.

comentaris