28.01.2022 |
Viure als Pirineus

MUSEUS

Tret de sortida a la reforma i ampliació del Museu d'Isona i la Conca Dellà

La previsió és que l'equipament pugui reobrir durant la primavera del 2021
Pla general del carrer del Museu d'Isona i Conca Dellà tallat per l'inici de les obres el 29 de setembre del 2020. (horitzontal)
El carrer del Museu d'Isona i Conca Dellà tallat per l'inici de les obres/Marta Lluvich
Tret de sortida a la reforma i ampliació del Museu d'Isona i la Conca Dellà

Aquesta setmana s'ha donat el tret de sortida, amb l'arribada de les primeres màquines i operaris, a la remodelació de les dependències actuals del Museu d'Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà), i a l'adequació del nou espai en un immoble adjacent. La previsió és que les obres estiguin acabades a finals d'any i durant la primavera del 2021 es pugui reobrir l'equipament al públic. Quan finalitzi l'actuació, el museu exhibirà una de les troballes més grans fetes mai a Europa, un coll de dinosaure de més de 5 metres trobat al jaciment d'Orcau-1. L'alcaldessa d'Isona, Rosa Amoròs, ha explicat que aquestes obres han d'ajudar a convertir aquest equipament en "el museu de referència dels dinosaures a Catalunya".

L'edifici del museu actual i el nou espai estaran connectats per tres passarel·les de vidre. Aquesta obra farà que l'espai útil de l'equipament gairebé es dobli. Aquestes obres compten amb un pressupost d'uns 660.000 euros.

El Museu d'Isona i la Conca Dellà, inaugurat el 1995, s'ha convertit en un referent de l'arqueologia i la paleontologia del Pirineu. Els responsables de la creació del museu van ser grups d'arqueòlegs i paleontòlegs que, a finals dels anys vuitanta, van arribar a Isona per excavar a la ciutat romana d'Aeso i a alguns jaciments de dinosaure.

Durant aquests 25 anys, han entrat al Museu d'Isona i la Conca Dellà un extens volum de peces extretes de diferents jaciments del municipi. Des del 2001, moment en el qual les restes paleontològiques es van començar a quedar a Isona, l'equipament ha documentat uns 8.500 registres. A banda de la història dels dinosaures, el museu també difon la història romana d'aquest municipi del Jussà.

Tret de sortida a la reforma i ampliació del Museu d'Isona i la Conca Dellà
Comentarios