PATRIMONI

Tremp recupera una de les vuit adoberies que havia tingut al segle XIX

Aquest espai que ja serà visitable a l’estiu esdevindrà la porta d’entrada d’un recuperat espai verd de la ciutat

Tremp adoberia
photo_camera Visita a les obres de les adoberies de Tremp / CCPJ

L’Alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, i regidors dels 3 grups municipals presents al consistori van visitar el tram final de les obres de rehabilitació de les antigues adoberies, que està previst que ja siguin visitables durant l’estiu. La visita va comptar amb la presència del President del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep M. Mullol i els dos vicepresidents acompanyats dels tècnics redactors del projecte i encarregats de la direcció de les obres.

Les obres han consistit en la consolidació de l’antiga edificació que es trobava en molt mal estat, fent visitable la planta baixa on es trobaven les basses que s’utilitzaven per tractar la pell. En aquest espai durant les obres van quedar al descobert diverses basses més que també s’han rehabilitat i que ara formaran part del conjunt.

IMG_20220428_174416
Visita a les obres de les adoberies de Tremp / CCPJ

La primera planta d’aquest edifici s’ha convertit en un mirador que queda connectat a la ciutat mitjançant un carrer empedrat que  ha estat també recuperat. Els treballs han inclòs les tasques d’investigació i redacció d’un estudi històric per part d’un equip d’arqueòlegs que han servit de base per a la senyalització de l’indret. Aquests estudis han permès documentar al llarg del barranc de la Font Vella altres activitats que s’hi duien a terme com un escorxador, una destil·leria, forns de farina, un obrador de tint i fins a vuit adoberies, de les quals s’ha pogut recuperar la que probablement va ser la més important.

Aquesta acció realitzada pel Consell Comarcal, amb un pressupost de 147.000 euros, s’inclou dins l’operació “Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà” i estan cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER, de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya amb una aportació del 41%, a les quals cal sumar el 21% que aporta la Diputació de Lleida i el 38% per part de l’Ajuntament de Tremp.

D’altra banda, també s’està habilitant un sender natural de prop d’un kilòmetre que parteix de les adoberies i segueix el curs del barranc de la Font Vella passant pel pont romànic de Sant Jaume fins arribar a la  carretera C-1412.