Tremp acollirà les VII Jornades del Fòrum Espanyol de Geoparcs

La trobada reunirà quinze Geoparcs de tot l'estat per parlar i destacar la importància d'aquesta figura de la UNESCO
Geoparc Origens
photo_camera Tremp acollirà les VII Jornades del Fòrum Espanyol de Geoparcs / Geoparc Orígens

Tremp reunirà del 2 al 4 de novembre quinze Geoparcs provinents de tot l'estat i quatre territoris aspirants per parlar i destacar la importància d'aquesta figura de la UNESCO en el marc de les VII Jornades del Fòrum Espanyol de Geoparcs. La temàtica de les jornades serà "Conservació i Innovació als Geoparcs". Les Jornades Obertes dels Geoparcs espanyols es duen a terme des de l'any 2014. Cada any és un Geoparc mundial de la UNESCO qui s'encarrega d'organitzar les jornades al seu territori amb l'objectiu de donar a conèixer el treball que realitzen els Geoparcs i la repercussió d'aquesta figura de la Unesco en aquestes comarques.

El Fòrum Espanyol de Geoparcs

Als països que tenen diversos geoparcs, la Xarxa dels Geoparcs Mundials està representada per fòrums o comitès nacionals de geoparcs. El Fòrum espanyol de Geoparcs està format pels quinze Geoparcs mundials de la UNESCO a Espanya i els 2 membres individuals de la Xarxa dels Geoparcs Mundials.

Des del Fòrum Espanyol de Geoparcs es duen a terme diferents activitats conjuntes de conservació, educació i divulgació, així com projectes de cooperació, com la promoció dels Geoparcs i del seu patrimoni, impulsant el desenvolupament sostenible amb la implicació dels agents locals.

El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens

El Geoparc Orígens va ser designat l'any 2018 i ha passat la seva primera revalidació aquest 2022. És un territori situat als Pirineus catalans on es pot fer un viatge en el temps de més de 500 milions d'anys per a comprendre la formació dels Pirineus, com van viure els últims dinosaures d'Europa i l'evolució de la humanitat des de la prehistòria fins als nostres dies.

L'àmbit geogràfic del Geoparc abasta un territori de poc més de 2000 quilòmetres quadrats. Està format per tots els municipis del Pallars Jussà; els municipis d'Àger, Camarasa i Vilanova de Meià a la Noguera; el de Baix Pallars al Pallars Sobirà, i Coll de Nargó a l'Alt Urgell. Tots aquests municipis juntament amb els Consells Comarcals del Pallars Jussà i la Noguera constitueixen una associació sense ànims de lucre que és l'òrgan de gestió del Geoparc i que garanteix la governabilitat i la capacitat de desenvolupar el territori.