TURISME

El telefèric de la Vall Fosca ha transportat 22.240 viatgers durant els mesos de juliol, agost i setembre

La instal·lació, cedida per Endesa a l'Ajuntament de la Torre de Capdella durant aquests mesos, ha registrat xifres similars a l'any passat, lleugerament inferiors, en sintonia amb les xifres d'ocupació turística a la comarca

Telefèric Vall Fosca
photo_camera El telefèric esdevé, durant els mesos estival, l'ascensor per poder accedir a una trentena d'estanys

El telefèric de la Vall Fosca, situat al terme municipal de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, ha tancat la temporada d’estiu d’aquest any amb una afluència de viatgers similar tot i que lleugerament inferior respecte del 2021. En els mesos de juliol, agost i setembre s’han transportat 22.240 viatgers. Durant aquest període, la cabina del telefèric ha esdevingut l’ascensor i porta d’accés a una trentena d’estanys, nombrosos itineraris de senderisme i paisatges únics de gran bellesa dins l’entorn natural del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

En xifres mensuals, el mes de juliol ha estat el que s’ha aproximat més a les xifres del 2021, i només ha disminuït al voltant d’un 8%. Els mesos d’agost i setembre són els que han registrat una davallada més important, deguda a l’efecte de recuperació de la pandèmia, que ha permès que es poguessin tornar a realitzar viatges internacionals i ha normalitzat els hàbits de vacances. Així i tot, durant aquests dos mesos s’han transportat més de 15.000 passatgers.

Aquest any també es va utilitzar el telefèric per realitzar un rescat d’alta muntanya el 14 de setembre de 2022, ja que degut a les condicions climàtiques del dia en qüestió, inicialment l’helicòpter no va poder volar. S’ha de recordar que les condicions meteorològiques a la muntanya poden canviar ràpidament. En aquest cas, afortunadament no hi ha haver cap víctima.

Telefèric Vall Fosca 2
El telefèric esdevé, durant els mesos estival, l'ascensor per poder accedir a una trentena d'estanys

Aquest any s’han mantingut els horaris per poder viatjar amb animals de companyia, fet que suposa rebaixar l’aforament de persones en aquests viatges.

Dins de les mesures de seguretat que s’han seguit enguany, s’ha mantingut l’ús obligatori de la mascareta en tractar-se d’un transport públic, i la neteja i desinfecció establerta post pandèmia.

Endesa, com a propietària del telefèric, realitza cada any la revisió de la instal·lació que inclou actuacions de manteniment ordinari mecànic i elèctric del dispositiu, el control de l’estat del cablejat, l’engreixat dels cables, i la comprovació de tots els elements de seguretat. Aquesta inspecció, que es du a terme des d’Endesa com a propietària del telefèric, permet que la Direcció General de Transport per Cable de la Generalitat de Catalunya n’autoritzi l’ús públic i, així, es realitzi una cessió a l’Ajuntament de la Torre de Capdella per fer-ne ús turístic durant els mesos d’estiu.

TELEFÈRIC 2022

Un telefèric lligat a la construcció de la central hidroelèctrica reversible Sallente-Estany Gento

La funció principal del telefèric –que l’any 1986 era considerat el telefèric de major càrrega del món, ja que pot transportar fins a 25.000 quilos de pes– és salvar el desnivell entre Sallente i Estany Gento, tant per a persones com per a materials, amb un recorregut de 700 metres que es fa en poc més de 10 minuts. L’estació inferior està ubicada a la cota 1770, a tocar de la subestació de Sallente, i la superior a la cota 2140, a prop d’Estany Gento.

El telefèric va ser construït l’any 1981 per l’antiga Fecsa –actual Endesa– per substituir l’antic sistema d’accés a l’estany (dos funiculars i un ferrocarril de via estreta) i facilitar el transport del personal i els materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible Sallente-Estany Gento. L’any 1991 Endesa va decidir obrir al públic l’aparell durant els mesos d’estiu, de manera que, mitjançant un conveni, la gestió de les visites i serveis la realitza l’Ajuntament de la Torre de Capdella.