PALLARS JUSSÀ

Sant Esteve de la Sarga vol una carretera nova per deixar de “jugar-se la vida”

Els veïns i l'Ajuntament reclamen que s'habiliti amb urgència un nou traçat entre Sant Esteve i Guàrdia de Noguera per evitar els habituals talls de carretera. Molts hi circulen amb por per si hi ha nous despreniments, com el que va tallar la via diversos dies a finals de gener. 
photo_camera Aquesta és la volta que ha calgut fer als veïns de Sant Esteve de la Sarga durant més d'una setmana per poder accedir a Tremp.

Abans del 16 d’abril del 2018 Sant Esteve de la Sarga era conegut fora de la contrada per la seva proximitat al congost de Mont-rebei. Aquell dia de primavera de fa gairebé dos anys, però, aquest municipi situat a l’extrem sud-oest del Pallars Jussà va cridar l’atenció de tots els mitjans de comunicació per un tràgic i malaurat fet. Una brutal esllavissada de roques i terra va atrapar mortalment a dues persones que circulaven en cotxe per la via que comunica la C-13 i Castell de Mur amb Sant Esteve. 

El fill de les dues víctimes era -i encara és- justament l’alcalde, Jordi Navarra, que feia temps que alertava de la perillositat de molts trams d’aquesta i altres vies que hi ha al municipi, i que des d’aleshores no s’ha cansat de reclamar actuacions urgents. El passat 23 de gener, però, la muntanya va tornar a caure sobre la carretera, en un punt molt proper al de l’abril del 2018 i, tot i que no va ferir a ningú, va danyar un vehicle. La gravetat de l’esllavissada i la inestabilitat del terreny van obligar a tallar la via més d'una setmana.

Aquest va ser el detonant que va fer que la Diputació de Lleida, que en aquell tram és la titular de la via, anunciés la posada en marxa d’un procés per solucionar definitivament la qüestió i, si calgués, fer una carretera nova lluny de la muntanya. En aquest sentit, i segons l’alcalde, hi hauria diverses opcions: fer més segura la carretera actual, millorar una pista de terra que alguns veïns utilitzen amb 4x4, seguir el traçat de l’antic camí Ral, per la part sud de la vall, o bé fer un traçat completament nou.

“Cada cop que plou, els veïns tenen por”

Navarra destaca que després d’aquests episodis “cada cop que plou, els veïns tenen por i ja s’ha estès una mena de psicosi per si baixa la muntanya i els atrapa”. En aquest sentit, i mentre no es faci la carretera nova, l’ajuntament voldria trobar ajuda per arreglar la pista que ja es fa servir ara, però que queda gairebé impracticable cada cop que plou. “Encara que seguís sent de terra, només que es pogués arreglar una mica, els cotxes normals també hi podrien passar i no caldria fer tot el tomb pel Pont de Montanyana”.

I és que cada cop que la carretera de Castell de Mur a Sant Esteve de la Sarga queda tallada, els veïns que volen anar a la capital comarcal, Tremp, han de fer una volta de més de 50 quilòmetres. Un fet, alerta Navarra, que no ajuda a frenar el despoblament: “som territoris allunyats dels nuclis més grans i dels centres de serveis, i amb aquestes males comunicacions mai podrem tirar endavant, sinó enrere. Si volem uns pobles vius hem de tenir unes bones carreteres i unes bones telecomunicacions”.

Entre els nombrosos veïns afectats hi ha la Patrícia i el Jordi, que des de fa un any i mig viuen al poble d’Alzina i regenten una botiga d’alimentació ecològica i de proximitat a Tremp. El trajecte de casa a la feina els dura prop de mitja hora, però els cops que la carretera ha quedat tallada, han hagut d'invertir-hi una hora i mitja fent la volta pel Pont de Montanyana i el coll de Montllobar. 

“Ens juguem la vida cada cop que sortim de casa”

“Hem de fer la volta perquè la nostra furgoneta no passa per la pista alternativa, tot i que a mi hi ha trams de la carretera de Mont-rebei i el Pont de Montanyana que em fan tanta por com la nostra carretera, perquè tens la muntanya just a sobre i sembla que en qualsevol moment et pugui caure”, explica la Patrícia.

En aquest sentit, el Jordi explica que el dia de l’esllavissada, “el manteniment de la carretera de Mont-rebei el vam haver de fer nosaltres mateixos, perquè estava tot ple de fang i no es podia passar”. La Patrícia, mentrestant, lamenta que “ens juguem la vida cada cop que sortim de casa, i si es vol que la gent vingui a viure als pobles, això no hi ajuda gens”.Cap dels dos té gaires esperances que s’acabi fent una carretera nova, “tot i que sabem que l’alcalde hi lluita molt”. De fet, asseguren que seria més pràctic arreglar algun dels camins ja existents. 

L’Ajuntament de Sant Esteve, a Tremp

En el cas dels veïns dels diversos pobles de Sant Esteve, el desplaçament a la capital comarcal no és obligat només per anar a comprar o al metge. Una de les singularitats del municipi és que el consistori i les seves oficines estan en un local de lloguer a Tremp i, per tant, el tall de la carretera principal afecta també a aquelles persones que han d’anar a fer un tràmit a l’ajuntament. La Diputació també s’ha compromès a construir un edifici consistorial al mateix poble de Sant Esteve i, de fet, ja hi ha la maqueta feta. Un fet que, tal com destaca l’alcalde, “farà més còmoda la vida als veïns del municipi, que ja no hauran de desplaçar-se a Tremp, i donarà vida al poble de Sant Esteve, ja que farà que hi hagi més moviment”.