07.07.2020 |
Viure als Pirineus

Robert Sendra guanya el Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

El Museu Hidroelèctric de Capdella premia tres relats inspirats en la Vall Fosca, una iniciativa per promocionar aquesta zona del Pirineu

Guanyadors de la primera edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca
Guanyadors de la primera edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca
Robert Sendra guanya el Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

La primera edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca ja té guanyadors, que han estat escollits d’entre les 69 propostes que s’han presentat al concurs. El jurat va entregar els guardons el dissabte 2 de setembre al Museu Hidroelèctric de Capdella. La qualitat dels originals ha motivat als organitzadors a entregar no només els premis als tres primers relats guanyadors sinó que també s’han entregat dos accèssits. 

El jurat, format pels escriptors pallaresos Ferran Rella i Pep Coll van otorgar el primer premi al relat “Nens al poble” de Robert Sendra Ramos, periodista de Sant Quirze del Vallès. El seu relat parla del despoblament dels pobles de la Vall. El protagonista és un padrí que es queda sol al poble i es resisteix a marxar. De fet es quedarà sol fins a la seva mort. Després de la mort del padrí, la filla i els néts tornen a viure al poble. 

El segon premi ha estat per al periodista i escriptor Oriol Solà Prat, de Santa Margarida de Montbui amb el relat “Dues mirades”. Escrit en veu femenina, relata la dualitat entre dues dones, una que viu a la Vall Fosca i l'altra que ve de fora. Per la de fora, la Vall és un oasi de tranquil·litat, un racó de relax i s’hi contraposa la necessitat de conèixer uns llocs on viure que té la dóna de la Vall Fosca. El missatge que vol transmetre és una visió externa idíl·lica del viure quotidià a la Vall. Com a rerefons s'intueix una tensió sexual entre les dues dones.

El tercer premi ha estat per al relat “Un fotògraf imprudent”, d’Enric Calvo Vallverdú, càmera de televisió i fotògraf de Cerdanyola del Vallès. El relat fa un paral·lelisme entre la Vall i una dona. Redactat amb un toc d'humor, fa un viatge paral·lel entre el cos d'una dona i la Vall Fosca i està escrit en pallarès.  

Les finalistes han estat Esther Llombart Ramis, de Lleida, amb el relat “In memoriam” i Núria Graell Coll, pel relat històric “Vicenç”, ambdues són escriptores.

El primer premi s’ha emportat 500 €, el segon 300 € i el tercer, 200 €. Els dos accèssits han estan dotats amb un lot de productes del Museu Hidroelèctric.

El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella) té l’objectiu de promocionar a través de l’escriptura i la lectura la marca “Vall Fosca”, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Capdella que es troba a 1.420 metres d’altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut es pot gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on s’hi poden visitar més de 30 estanys.

Els relats, que tenen com a escenari principal La Vall Fosca s’editaran en un llibre en un termini de 5 anys. L’organització també organitza des de fa 13 anys un concurs de fotografia. Aquestes imatges serviran per acompanyar aquesta publicació.

Robert Sendra guanya el Concurs de Microrelats de la Vall Fosca
Comentarios