PALLARS JUSSÀ

El risc d’esfondrament d’un edifici obliga a tallar un carrer del nucli antic de Tremp

L’Ajuntament de Tremp ha hagut de tallar el carrer del Forn, situat al nucli antic, a causa del fort risc d’esfondrament que presenta l’edifici situat als números 8 i 10 i que afecta parcialment el bloc del número 12. Tal com ha explicat l’alcaldessa, Maria Pilar Cases, “fa un parell de dies es va detectar que hi havia runa al carrer i es va veure que no procedia de la façana sinó de l’interior de l’edifici”, un fet que va fer saltar les alarmes.

L’immoble, que es troba en estat d’abandonament, ja és propietat de l’Ajuntament i, de fet, en el pressupost d’enguany ja s’havia previst una partida de 54.000 euros per enderrocar-lo. Cases ha explicat que “s’estava a punt d’acabar el projecte i treure’l a licitació per poder fer l’enderroc. Ara estem mirant de qualificar el procediment d’urgent per tal d’accelerar els tràmits, ja que creiem que la situació comporta un risc. Volem donar la seguretat als veïns que, en el moment en què puguem, començarem l’enderroc”.

Una de les complicacions principals és que la casa afectada té parts comunes amb edificis del voltant. En aquest sentit, Cases ha posat de manifest que “aquestes cases són com trencaclosques i hi ha zones on una habitació d’un edifici entra a l’altre o un passadís està en part a una casa i en part a una altra”. És per això que, abans de procedir a l’enderroc, “estem anant a parlar amb els veïns i pujat als teulats del voltant per veure què hi ha a dins de l’edifici afectat i què ens hi trobarem”. L’alcaldessa ha augurat que el procés d’enderroc serà “una feina molt complicada, perquè s’haurà de començar per dalt de tot i anar desmuntant l’edifici molt a poc a poc i amb compte per no afectar les cases del costat”.

Un dels blocs veïns més afectats és el número 12, ja que té encavalcada una part de la casa en runes. Als baixos d’aquest edifici hi ha una botiga, i la seva propietària, la Pilar, es mostra preocupada per la possibilitat que caigui la paret mitgera. Tot i això, assegura que no vol marxar de la botiga ni de l’habitatge que hi té al costat.   

Tremp demana ajuda per poder mantenir el nucli antic

L’estat d’abandonament d’aquest edifici no és un cas aïllat en aquesta part del nucli antic de Tremp. Tal com admet l’alcaldessa, la zona del carrer i la plaça del Forn “és la que està pitjor” i hi ha nombroses cases en estat de ruïna que poden arribar a suposar un perill. És per això que des de l’Ajuntament “ja hem demanat a la Generalitat que se’ns miri de donar ajudes, no per fer aquestes cases noves sinó per almenys intentar que les que encara estan en bon estat aguantin i no se’n vagin a terra”. En aquest sentit, Cases ha alertat que “hi ha el risc que si cau una casa n’arrossegui d’altres i necessitem ajuda per poder assegurar les que tenim en bon estat”.