El Museu Hidroelèctric de Capdella ha acollit aquest vespre la 14a edició de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic “Pirineu recuperat”, una tria de documentals que mostren imatges gairebé inèdites, antigues i de gran valor sobre activitats que tradicionalment s’han dut a terme a les poblacions que formen part del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant els primers anys del segle XX. El tècnic de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu Ignasi Ros ha estat l’encarregat de triar i presentar els documentals que s’han projectat per a l’ocasió: Campanas y campaneros en Salas Altas, La fundición de las campanas i Las esquilas de Nay, tots tres dirigits per Eugenio Monesma.
Així doncs, la temàtica d’aquesta edició s’ha fixat en les campanes i les esquelles, i és que el Museu Hidroelèctric de Capdella impulsa una recerca per inventar les campanes del municipi. La recerca, dirigida per l’historiador Albert Sangenís i finançada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, ha comptat amb una presentació prèvia a la projecció a càrrec del mateix Sangenís sobre la seva evolució i els seus objectius.
Cal tenir en compte que tradicionalment les campanes han estat un mitjà al servei de l’església i els veïns del poble per anunciar defuncions, l’arribada de fortes tempestes o focs i l’inici de la missa, així com a l’hora de marcar el ritme diari de la jornada de treball mitjançant els tocs d’alba, d’àngelus i d’oració. Tot i que aquests tocs diaris van deixar de fer-se als anys setanta, atès que als pobles cada cop hi quedaven menys persones i que l’ofici de campaner anava desapareixent, a la Vall Fosca encara hi ha un poble que els conserva. Parlem d’Aguiró, on els seus veïns s’organitzen en torns setmanals per anar fins a tres vegades diàries al campanar, la qual cosa demostra la importància i vigència d’aquest estudi a càrrec del Museu Hidroelèctric de Capdella.
La Mostra Inernacional de Cinema Etnogràfic “Pirineu recuperat”, organitzat pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, se celebra anualment en diversos indrets pròxims al mateix. De fet, Senet, Esterri d’Àneu, Espot i Boí ja han celebrat al llarg del mes d’agost les seves pròpies sessions d’un cicle que farà les seves últimes parades a Llessui (setembre), Unha (octubre) i Vielha (novembre).