LITERATURA

Un relat sobre el procés de dol d'una dona guanya el IV concurs de microrelats de la Vall Fosca

'Cabal', de l'autora de Rialp Glòria Tomàs, s'endú el primer premi, en un acte que s'ha pogut seguir per Internet
D'esquerra a dreta: Neus Burgués regidora, Pep Coll jurat, Josep Maria Dalmau alcalde de La Torre de Cabdella, Helena Milà 3r premi, Glòria Tomàs 1r premi, Ramon Sistac jurat i Olga Miró (online) 2n premi. Imatge del 8 d'agost de 2020. (Horitzontal)
photo_camera Gunyadores, membres del jurat i alcalde de la Torre de Capdella/Museu Hidroelèctric de Cabdella

L'obra 'Cabal', de l'autora de Rialp, Glòria Tomàs Nus, ha guanyat la IV edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca. El text narra el procés de dol d'una dona fins que pren una decisió transcendental. El jurat, format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll i Ramon Sistac, ha destacat que es tracta d'un text "escrupolosament ben escrit i estructurat i amb un ús del llenguatge que no deixa indiferent". La periodista Olga Miró, amb 'Aquella nit, a l'Era de Paüls', i Helena Milà per 'Esperança', obtenen el segon i tercer lloc. El Museu Hidroelèctric de Capdella ha acollit l'acte d'entrega dels guardons, limitat a un aforament de 40 persones per la covid-19, que s'ha pogut seguir pel Youtube del Museu.

El lliurament de premis es va fer dissabte a la tarda al Museu Hidroelèctric de Cabdella, després de la representació de la rapsoda i narradora Alba Mascarella, que va presentar el seu espectacle 'La boca descosida'.

Tres escriptores

En aquesta edició, les tres guanyadores han sigut dones. El primer premi, dotat amb 617,28 euros i el trofeu del concurs, se l'ha endut Glòria Tomàs, amb el pseudònim Isidre Roca. El segon ha anat a parar a la periodista Olga Miró Barreda, que per segona vegada queda en aquesta posició al concurs. Amb 'Aquella nit, a l'Era de Paüls', presentat sota el pseudònim d'Estany Gento, Miró s'ha endut 370,37 euros. El relat narra la lluita per la vida d'una bessona d'ovella xisqueta, inspirant-se en la relació padrins-néts i les històries que comparteixen. El jurat ha valorat que l'autora "controla la tècnica descriptiva i el llenguatge proper i actual, que li permet barrejar el món tradicional rural i el món tecnològic dels nens i nenes d'avui".
IV concurs microrelats
El tercer premi ha estat per a Helena Milà Jürgens, amb el pseudònim Leni de la Vall, ha volgut donar un missatge d'optimisme amb 'Esperança', on tot i narrar de forma poètica un fenomen com el despoblament rural, el relat ofereix un gest de complicitat cap a un futur on no tot està perdut encara.

La directora del Museu Hidroelèctric de Cabdella, Eva Perisé, admet que en aquesta edició dels premis, que s'ha vist alterada per la pandèmia del coronavirus, "molts dels participants ens han manifestat les dificultats que han patit a l'hora d'inspirar-se per escriure els relats en aquest període d'una realitat dolorosa i dura".

Sobre el concurs de Microrelats

El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Cabdella (Ajuntament de la Torre de Cabdella) té l'objectiu de promocionar a través de l'escriptura i la lectura la marca Vall Fosca, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Cabdella que es troba a 1.420 metres d'altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d'eix de la vall. Durant el seu recorregut, es pot gaudir d'un paisatge constantment canviant que porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on es poden visitar més de 30 estanys.

Els relats, que tenen com a escenari principal la Vall Fosca, s'editaran en un llibre en un termini de cinc anys. L'Ajuntament de la Torre de Cabdella organitza des de fa 14 anys un concurs de fotografia. Aquestes imatges serviran per acompanyar aquesta publicació.

comentaris