PATRIMONI

La rehabilitació de les adoberies de Tremp, candidata al Premi Bonaplata

El Premi Bonaplata l'organitza l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya.
Adoberies de Tremp rehabilitació 1
photo_camera La rehabilitació de les adoberies de Tremp, candidata al Premi Bonaplata / CCPJ

El jurat del Premi Bonaplata per la valoració del patrimoni industrial tècnic i científic, ha visitat  les adoberies per tal de valorar sobre el terreny  la candidatura presentada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà.

La institució pallaresa s’ha presentat en la categoria de Rehabilitació i Restauració dins d’aquests premis que organitza l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC)  i que enguany arriben a la seva 31a edició. Aquests guardons tenen per objectiu premiar aquelles persones, associacions, col·lectius o institucions que hagin dut a terme accions per recuperar, estudiar, difondre o posar en valor el patrimoni industrial, científic i tècnic de Catalunya, ja sigui moble, immoble o immaterial en els últims dos anys.

El projecte presentat pel Pallars Jussà ha permès recuperar una de les vuit adoberies documentades que hi va haver a la població fins a finals del XIX. Les obres de rehabilitació han  permès consolidar l’antiga edificació i fer-ne visitable la planta baixa. També s’ha convertit la primera planta en un mirador i s’ha recuperat un carrer empedrat. A més, s’ha habilitat un sender natural que connecta aquest espai amb el pont romànic de Sant Jaume.

adoberies tremp
La rehabilitació de les adoberies de Tremp, candidata al Premi Bonaplata / CCPJ

Aquesta acció liderada pel Consell Comarcal, ha comptat amb un pressupost de 147.000 euros i s’inclou dins l’operació “Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”. Es tracta d’una actuació cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l’Ajuntament de Tremp.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ramon Jordana, considera la candidatura al premi com "una forma per difondre i visibilitzar la feina de recuperació d’aquest patrimoni i un reconeixement a l’activitat industrial que es va portar a terme durant 500 anys en aquest espai i que sense aquesta actuació en poc temps hauria quedat esborrada de la història de Tremp".

Per Jordana, és important també establir lligams entre els diferents espais de difusió del patrimoni industrial amb que compta la comarca com l'Espai Patrimonial de la Central de Talarn o el museu Hidroelèctric de Capdella.

El nou espai recuperat es pot visitar cada dissabte amb les visites guiades al centre de Tremp que s’ofereixen des de l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc. A més, les adoberies compten amb plafons divulgatius que expliquen com era el procés d’adobar la pell i  faciliten també la visita per lliure.

La lectura de veredictes i el lliurament de guardons es farà en un acte públic durant el mes de novembre de 2023.