El professor de Tremp nega davant la jutge els delictes d'incitació a l'odi i revelació de secrets

Un centenar de persones han donat suport a Manel Riu i amb pancartes i cartells l'han acompanyat fins a la porta del jutjat

foto_3303972
photo_camera El professor de Tremp

El professor de Tremp, Manel Riu, acusat d'incitar a l'odi i revelació de secrets per la Guàrdia Civil ha declarat aquest dijous al Jutjat de Tremp i ha negat tots els delictes pels quals se l'acusen. El document que ha elaborat la Guàrdia Civil conté 119 piulades traduïdes al castellà amb captures de pantalla. Riu sí que ha reconegut tots els comentaris que ha fet a les xarxes socials com Twitter o Facebook, crítics amb la Guàrdia Civil i el govern espanyol,  i els ha aclarit a la jutgessa contextualitzant-los en el temps i els fets.

El professor espera que aquesta causa s'arxivi i no tingui més recorregut. L'advocat de Riu ha demanat més proves i ha afirmat que demanarà l'arxivament del cas. Manel Riu ha rebut el suport d'un centenar de veïns del Pallars entre els quals s'hi trobava el mateix alcalde de Tremp, Joan Ubach, representants de les formacions independentistes del PDCat, ERC i la CUP. Entre els concentrats destacava un grup d'alumnes de l'institut de Tremp als que Riu els fa classe i representants del sindicat Ustec.

El professor de Tremp ha explicat, després d'haver declarat davant de la jutge, que amb denúncies de la Guàrdia Civil com la seva, volen posar la por al cos de la gent i que no s'expressi amb llibertat. Riu ha recordat les denuncies als professors de la Seu d'Urgell, Calella o uns tuitaires de Lleida.

La Guàrdia Civil va detenir el 16 de novembre del 2017 a Manel Riu per aquests fets. Tres agents el van anar a buscar al matí a l'Institut, però ell en aquell moment no hi era. Després van anar a casa seva i allà li van dir que els acompanyés a la caserna de Tremp. Hi va anar en el seu cotxe acompanyat d'un dels agents. Un cop allà li van dir que estava detingut per un delicte d'odi a les xarxes socials. Riu, però, es va acollir al seu dret a no declarar, i va ser posat en llibertat.

Aquest dijous, el professor de Tremp a respost a totes les preguntes que se li han fet al Jutjat, tant les del seu advocat com les de la fiscalia o la jutge.

''Jo no crec ni en Déu, ni en l'ànima, ni en la vida eterna, ni en el cel, ni en l'infern... Bé, en l'infern sí que hi crec: l'infern és Espanya''; aquest és un tuit que va fer el professor de Tremp, el passat dia 10 de novembre i pel qual ha estat citat a declarar al jutjat el proper 18 de gener. Un altre dels tuits és de 25 d'octubre i es refereix a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i diu ''Doncs serà baixeta, sí; però la paia pixa dreta. Copon!''. També n'hi ha un sobre el president espanyol que diu ''Rajoy, amb les teues eleccions el 21 de desembre estàs assenyalant i marcant els que aniran a votar; o siga, els no indepes. Molt lleig''.

A banda, també hi ha un tuit d'un diàleg entre Manel Riu i la seva filla, on es pot veure una imatge d'un precinte de les urnes de l'1-O enmig d'altres objectes en una capseta. La piulada diu això: ''Real – Veus açò roi? És un dels precintes d'urna de l'1O. A veri on el puc guardar per sempre. – Ja ho sé, papà: a la meua capsa del tresor''.