HISTÒRIA LOCAL

Presenten a la Pobla de Segur el llibre “Pallaresos deportats als camps nazis” de Josep Calvet

Josep Calvet va explicar les investigacions que li han permès descobrir el trajecte vital dels 18 pallaresos que van haver de viure l’horror dels camps de concentració nazis de Mauthausen, Ravensbrück i Buchenwald
Josep Calvet Pallaresos als camps nazis
photo_camera Josep Calvet `presenta a la Pobla de Segur “Pallaresos deportats als camps nazis” /lapobladesegur.cat

Aquest dissabte, al Molí de l’oli s’ha fet la presentació del llibre “Pallaresos deportats als camps nazis”, fruit de la investigació del doctor en història, el poblatà Josep Calvet i que va guanyar l’any 2020 la beca Mossèn Jesús Castells de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

Durant la presentació, guiada per en Ramon Enric Guimó, regidor de cultura de l’Ajuntament, el Josep Calvet va explicar les investigacions que li han permès descobrir el trajecte vital dels 18 pallaresos que van haver de viure l’horror dels camps de concentració nazis de Mauthausen, Ravensbrück i Buchenwald. Entre aquests deportats hi havia un poblatà: Josep Cubiló i Saurina.

Josep Calvet Pallaresos als camps nazis
Josep Calvet Pallaresos als camps nazis

Els assistents van poder conèixer el trajecte vital de tots ells: on van néixer, quin era la seva família, quines idees polítiques tenien, la seva involucració en la guerra civil, la seva estada en els camps i, en el cas dels 7 supervivents, com van replantejar la vida un cop van ser alliberats.

El Josep Calvet amb aquest estudi trenca el silenci i l’oblit que han envoltat aquests pallaresos durant molts anys. Vol ajudar-nos a preservar la memòria i a prendre consciència col·lectiva perquè fets com els viscuts per ells mai més tornin a passar.

Durant tot el mes de maig, a la Biblioteca Municipal, podeu visitar l’exposició “Pallaresos deportats als camps nazis” il·lustrativa del treball investigador del Josep Calvet.

comentaris