Presenten l’inventari del Patrimoni Industrial del Pallars Jussà

El passat divendres, dia 19 de febrer, a l’Epicentre de Tremp, es va presentar l'Inventari del Patrimoni Industrial del Pallars Jussà, promogut pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran. 

Inventari 2
photo_camera Imatge de la trobada.

L'inventari va permetre catalogar 115 elements de producció industrial o d'interès tècnic de la comarca com són forns de calç, teuleres, bòbiles, mines, fàbriques de ciment, farineres o molins d'oli, entre moltes altres activitats productives. Destaquen, en aquest inventari, el conjunt de preses hidràuliques i centrals hidroelèctriques que conformen el patrimoni hidroelèctric de la comarca, una de les principals activitats industrials de la comarca i de la qual se n'ha celebrat el centenari en aquests darrers anys. Aquest inventari del patrimoni industrial ha de contribuir en el futur per planificar millor les estratègies de desenvolupament de la comarca.

L’acte va servir també per fer la primera presentació pública de l'Associació Pirineus.watt, que neix amb la voluntat de promoure i impulsar la valorització del patrimoni industrial del Pirineu en general, i del patrimoni hidroelèctric en particular.

Les grans obres hidroelèctriques realitzades al Pirineu durant el segle XX, a banda de la seva importància per al desenvolupament industrial i la modernització de Catalunya, foren excepcionals, en alguns casos, des d’un punt de vista tecnològic i d’unes dimensions gegantines des de la perspectiva de l’obra civil i l’enginyeria. Actualment, les instal·lacions hidroelèctriques construïdes formen part indestriable del paisatge i s’han convertit, per raons diverses, en elements patrimonials del territori. Durant els darrers anys s’han impulsat i realitzat al Pallars Jussà diferents iniciatives coincidint amb el centenari de l’arribada de les empreses hidroelèctriques a la comarca i de l’inici de l’explotació dels rius que la recorren per generar energia elèctrica. El camí recorregut fins ara ha estat important, però el procés d’electrificació, els seus efectes transversals i rellevants, i el patrimoni hidroelèctric existent, justifiquen anar molt més enllà de la commemoració d’una efemèride i posar-ho en valor com un dels aspectes fonamentals que defineix i caracteritza el Pallars Jussà.

L’associació Pirineus.watt  va presentar alguns dels primers projectes que vol impulsar: una exposició fotogràfica comparativa de la construcció de dues centrals hidroelèctriques per part de les empreses de F. S. Pearson a començament del segle XX (Necaxa, a Mèxic i Talarn, al Pallars); la realització al Pallars del IV Simposi Internacional sobre història de l’electrificació, l’any 2017; o una jornada sobre patrimoni hidroelèctric i paisatge.   

L'acte va comptar amb la participació de Jaume Perarnau, director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya; representants de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran; Constantí Aranda, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà; Xavier Tarraubella, president de Pirineus.watt; i Jordi Solà, autor de l’inventari del patrimoni industrial.