AGROALIMENTACIÓ

Premien la primera cervesa verda del món elaborada a la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà

Oliba Green Beer,ha obtingut el Premi a la Innovació 2020 atorgat per ESAO, l'Escola Superior de l'Oli d'Oliva.
L'equip d'Oliba Green Beer brinda amb una gerra de cervesa el 8 de maig del 2020. (horitzontal)
photo_camera L'equip d'Oliba Green Beer brinda amb una gerra de cervesa /Marta Lluvich

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha publicat aquest dimarts les candidatures guanyadores de la 19a edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA en les diferents modalitats corresponents a l'any 2020. L'empresa Erm del Pallars Productions, SLU, ha estat la guanyadora en la modalitat d'Agroindústria amb l'Oliba Green Beer.

Oliba Green Beer s'elabora seguint l'estil Bohemian Pilsner originari de la República Txeca, utilitzant malts pils d'alta qualitat i llúpols txecs com el saaz per a oferir un producte amb un 5% d'alcohol, refrescant i suau. Tot i el seu estil txec, es tracta d'una beguda d'inspiració mediterrània creada al cor de la Vall de Barcedana, als Pirineus. D'aquí neix el concepte de 'La beguda mediterrània dels Pirineus', que sorgeix observant la distribució del cultiu d'oliveres de Catalunya, que va des del peu de la muntanya fins a la costa mediterrània, construint una tradició gastronòmica, paisatgística, i cultural centenària.

Enguany, s’ha presentat un total de 20 iniciatives que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DARP, i pel propi Departament. Aquí podeu consultar les candidatures guanyadores.

Oliba Green Beer, la primera cervesa verda d'oliva del món

El productor d'oli d'oliva Ivan Caelles va treure al mercat la primera cervesa verda d'oliva del món. Oliba Green Beer, és una cervesa que neix a la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà, i que destaca pel seu "atractiu i particular color verd, per l'aroma que transporta als camps d'oliveres i pel seu sabor compensat i amb tocs d'oliva", ha explicat Caelles. Aquest enginyer agrònom ha volgut unir en un sol producte les seves dues passions; les olives i la cervesa. Amb aquest producte dona continuïtat al projecte de posar en valor la Vall de Barcedana i els seus paisatges d'oliveres; primer amb l'oli d'oliva de muntanya, i ara amb aquesta cervesa, única al món. La seva recepta inclou 7 varietats d'olives autòctones del Jussà.

Ivan Caelles mostrant una cervesa Oliba Green Beer el 8 de maig del 2020. (horitzontal)(Foto: Ivan Caelles mostrant una cervesa OlibaGreen Beer /Marta Lluvich)

OlibaGreen Beer s'elabora seguint l'estil Bohemian Pilsner, originari de la República Txeca. Caelles ha explicat que "s'han utilitzat malts pils d'alta qualitat i llúpols txecs com el saaz per oferir un producte amb un 5% d'alcohol, refrescant i suau". A més, és una cervesa sense gluten, fet que no afecta el seu sabor i apta per celíacs. Per tot, Caelles, ha dit que "és un producte únic i incomparable a tot el món".

Aquesta cervesa pallaresa es presenta en ampolles de 33cl, una edició limitada d'ampolles de 75cl i tiradors per a fires.

Caelles diu que l'Oliba Green Beer és "la beguda mediterrània dels Pirineus", concepte que sorgeix observant la distribució del cultiu d'oliveres de Catalunya, que va des del peu de la muntanya, com la Vall de Barcedana, fins a la costa mediterrània.

L'equip d'OlibaGreen Beer brindant amb una cervesa el 8 de maig del 2020. (horitzontal)

Pel que fa al nom, Oliba es l'ingredient que fa especial aquesta cervesa, però s'ha escrit amb 'b' per donar-li personalitat i fer referència a la idea de beer o birra. Green Beer, destaca el particular color del producte i ens informa que es tracta d'una cervesa. Un nom i un concepte amb moltes aspiracions que s'han pensat perquè siguin entenedors a escala internacional.

Oliba Green Beer segueix la línia de tots els projectes d'Ivan Caelles i els seus valors socials, per això estan compromesos amb entitats com la Fundació Privada Ilersis, que afavoreix la integració de persones amb discapacitat intel·lectual a Lleida, i amb l'ONCE, que promou la inclusió de persones cegues i amb discapacitat a tot l'estat espanyol.