CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

La Pobla de Segur manté encesa la flama de les falles amb la baixada simbòlica de tres fallaires

Un cop ha acabat l'acció, han anat a l'església Mare de Déu de Ribera on han fet l'ofrena a la verge

Pla general del tres fallaires acompanyats de les tres pubilles que els han rebut en arribar al poble el 17 de juny del 2020. (horitzontal)
photo_camera Tres fallaires acompanyats de les tres pubilles que els han rebut en arribar a la Pobla/Marta Lluvich

A la Pobla de Segur cada 17 de juny celebren la tradicional baixada de falles. Aquest any van decidir suspendre la festa en no poder garantir les distàncies de seguretat entre el públic assistent. Però des de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de La Pobla de Segur no han volgut deixar apagar la flama de les falles i han celebrat una baixada simbòlica i íntima. Un grup molt reduït, format per tres membres de l'Associació, han baixat una falla encesa des de Santa Magdalena fins al poble. Posteriorment, s'han dirigit a l'església Mare de Déu de Ribera per fer l'ofrena a la verge. Unes 140 parelles acostumen a participar a aquesta festa. Aquest any, pel coronavirus, només tres parelles han portat falla.

Pla general d'un fallaire baixant la falla encesa a la Pobla de Segur el 17 de juny del 2020. (horitzontal)

(Foto:Un fallaire baixant la falla encesa a la Pobla de Segur aquest dimecres/Marta Lluvich)

Els veïns de la Pobla de Segur, des de casa, han pogut veure com la resplendor del foc de les tres falles enceses, baixaven muntanya avall fins arribar al poble. La baixada també s'ha pogut seguir en directe per les xarxes socials.

Els fallaires i les pubilles, tots amb mascareta, tampoc han pogut rebre el caliu del públic que els espera als carrers de la Pobla de Segur i els rep amb aplaudiments. Però els ha reconfortat saber que "l'any del coronavirus" la flama no s'ha apagat.

Tots tres fallaires, en arribar a la Pobla i ja havent finalitzat la baixada han coincidit a dit que ha estat una baixada "molt estranya" però amb molt sentiment. Tots han dit que han tingut molt present tots aquells fallaires que no han pogut baixar.

L'any 2015 es van incloure amb la resta de falles del Pirineu a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.