MICROPOBLES

Les "pèssimes" comunicacions i el despoblament, principals problemes dels micropobles de Catalunya

La consellera Teresa Jordà, que ha assistit a la desena assemblea de l'associació de micropobles, ha anunciat un paquet d'ajudes per millorar els accessos

Imatge de la consellera Teresa Jordà conversant amb alcaldes de l'Associació de Micropobles de Catalunya en un dels punts de despreniment de la carretera LV-9124 en direcció Sant Esteve de la Sarga. El 24 de novembre de 2018. (Horitzontal)
photo_camera matge de la consellera Teresa Jordà conversant amb el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constanté Aranda, i alcaldes de l'Associació de Micropobles de Catalunya en un dels punts de despreniment de la carretera LV-9124 en direcció Sant Esteve de la Sarga/Laura Alcalde

Les "pèssimes" comunicacions i el despoblament són alguns dels principals problemes a què s'enfronten els micropobles de Catalunya. Així ho ha assegurat l'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, en el marc de la desena assemblea de l'Associació de Micropobles de Catalunya que s'ha celebrat aquest dissabte a La Clua, municipi que pertany a Sant Esteve de la Sarga. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, hi ha assistit i ha anunciat que des del Govern preparen un paquet de subvencions - "si tot va bé" i "hi ha pressupost" - per arranjar els accessos d'aquests pobles. A l'assemblea de l'associació hi han assistit una vintena d'alcaldes i alcaldesses de tot Catalunya.

Una vintena d'alcaldes i alcaldesses, dels 142 municipis associats a l'entitat de Micropobles de Catalunya han pogut traslladar els principals problemes que tenen en els seus pobles a la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que ha assistit a la desena assemblea de l'organització. L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, ha exercit d'amfitrió i ha acollit al territori la reunió dels alcaldes i alcaldesses. El punt de trobada ha estat el municipi de Cellers, des d'on en una comitiva de cotxes, la consellera i els alcaldes i alcaldesses han pogut veure com són els accessos al municipi de Sant Esteve de la Sarga, en concret la carretera LV-9124, on hi ha senyalització que alerta de possibles despreniments i on hi ha trams on dos vehicles a l'hora circulen amb dificultat.

"Farem un recorregut que serà el reflex de les mancances que tenim, i que segurament comparteixen els meus companys alcaldes", ha apuntat Navarra, que recordem va perdre els seus pares en un despreniment de roques en aquesta mateixa via.

Jordi Navarra ha explicat que hi ha diferents factors que influeixen en la vida d'aquests pobles com el "despoblament" i les comunicacions "pèssimes o molt dolentes". L'alcalde ha dit que "s'ha de mirar la manera de què la gent pugui viure als pobles, que puguin guanyar-se la vida". Per la seva banda la consellera Teresa Jordà ha afegit que el despoblament és "un risc" i es produeix quan el territori no té "oportunitats ni dinamisme", un fet que segons Jordà depèn bàsicament de les inversions. "Si no tenim un territori que bategui i que estigui ben redistribuït, no tindrem un país gran", apunta Jordà referint-se a la importància de la cohesió territorial.

L'assemblea s'ha celebrat en un local de la casa rural de La Clua, terme municipal que pertany a Sant Esteve de la Sarga, perquè tal com ha explicat l'alcalde "no tenim ajuntament perquè la teulada està malmesa i per tant hem hagut de llogar una sala de la casa rural". Els plens de l'Ajuntament ara se celebren a Tremp i en cas d'eleccions, els membres del consistori habiliten un espai al poble perquè puguin exercir el vot.

A l'assemblea hi han participat alcaldes i alcaldesses del Ripollès, la Garrotxa, el Moianès, la Conca de Barberà, el Maresme, el Penedès i el Pla de l'Estany, entre d'altres.