26.06.2022 |
Viure als Pirineus

Su Pelu Natural, la primera perruqueria orgànica del Pirineu

L'ambient calmat, la lluminositat natural, una decoració plena de respecte per la vida i la natura, la música i fins o tot l'olor, fan que et vinguin ganes d'estar-hi una bona estona i deixar-te cuidar. 

Susanna Perez 1
Susanna Pérez.
Su Pelu Natural, la primera perruqueria orgànica del Pirineu

La Susanna Pérez fa 28 anys que es dedica a la perruqueria i al benestar, i en fa 18 que té perruqueria pròpia. És una professional molt polivalent. A més de la perruqueria, també ofereix serveis encarats a cercar el benestar de les persones aplicant tècniques de Shiatsu, medicina tradicional xinesa, Flors de Bach o fent tallers de risoteràpia i altres dinàmiques lúdiques. Des del desembre de l'any passat, ha encetat un nou projecte pioner al Pirineu, una perruqueria orgànica. Només entrar al nou local que ha obert a la Pobla de Segur, t'adones que és una perruqueria diferent. L'ambient calmat, la lluminositat natural, una decoració plena de respecte per la vida i la natura, la música i fins o tot l'olor, fan que et vinguin ganes d'estar-hi una bona estona i deixar-te cuidar. 

Com a perruquera, com es definiria? Em definiria com una perruquera que sempre li ha agradat tractar molt bé les persones, oferir-los confort i benestar. També m'agrada que, qui vingui a la perruqueria, es pugui cuidar a casa, i puguin lluir pentinat sempre, no només quan acaben de sortir d'aquí. Per aconseguir això has d’entendre i tractar molt bé el cabell. La cura perfecta és aquella que permet no anar gaire sovint a la perruqueria. També m'agrada que els meus clients es trobin bé en aquest espai, i en surtin renovats. Entenc la perruqueria com un lloc al què la gent tingui ganes de venir i passin una bona estona. M'agrada que vinguin motivats per això i no perquè tenen l'obligació de venir a arreglar-se. No és només cuidar-te la imatge, si no més aviat es tracta de trobar-se a gust. 

Com entén la bellesa? La bellesa és quelcom inherent a la vida, la natura i la salut. Per mi és una concepció que s'ha d'encarar de manera integral. És a dir, no es tracta tant d'unes característiques físiques com d'una qüestió de salut i respecte per la mateixa persona. Per mi, tot allò que és artificial, resulta un atac al nostre cos i, a curt o mitjà termini, es nota el perjudici. En definitiva, entenc la meva feina com una manera de fer lluir el que som, aportant benestar. Si la bellesa és interior, llavors hem de deixar-la sortir en lloc de camuflar-la. 

Com aplica aquest concepte de bellesa al cabell? Des del respecte. És habitual trobar cabells castigats per productes a base d'amoníac, parabens, derivats del petroli i silicones. La majoria dels que es troben al mercat tenen aquests elements i que deixen residus. Utilitzar-los és entrar en un cercle viciós. El que fem en aquests casos és utilitzar productes que desintoxiquin primer i respectin la naturalesa del cabell després. Per això ens definim com a perruqueria orgànica i espai de benestar.

I què la va empènyer a fer un canvi en la línia de la perruqueria? Van ser dos factors principals. Per una part, l'entorn en el qual estem. Vivint al Pirineu, envoltats de natura, comença a perdre sentit tot allò que resulta artificial. Per l'altra, el fet que la meva experiència em feia veure que la perruqueria, diguem-ne tradicional, no em permetia donar el servei com jo el volia donar; un servei que he volgut basar en el respecte per la bellesa natural de les coses. Tots dos elements combinats em van conduir primer a buscar productes lliures de parabens, amoníac, sense derivats del petroli, silicones ni resines artificials, però no n'hi havia prou. Fa un parell d'anys, en un taller, em va cridar l'atenció el cabell d'una companya que hi assistia. Eren uns cabells naturals, sans, preciosos, i em vaig adonar que jo no tenia aquell resultat en els meus clients. Ella mateixa em va parlar de "Secretos del Agua". Vaig anar a una perruqueria on treballaven amb aquesta marca per comprovar de primera mà el que a mi m'havia cridat l'atenció. El resultat i l'experiència van ser meravellosos. Quan vaig plantejar-me el canvi de local, també vaig fer un canvi definitiu de direcció. Aleshores vaig trobar l'encaix al meu projecte, agafant un perfil de perruqueria orgànica. 

No estem gaire acostumats al concepte de perruqueria orgànica. Ens la podria definir? La defineixen els seus productes. Treballem amb productes naturals, gens agressius, per tant vol dir que estem cuidant el cabell, que m'estic cuidant jo com a perruquera perquè els productes que toco i respiro cada dia no són tòxics i també que tot el que surt per l'aigüera, no està contaminant el medi ambient. És a dir, que tenim cura dels cabells, de les persones i del planeta.

Què és "Secretos del Agua"? És una marca de cosmètics per la pell i el cabell, que té la seva factoria a Vinaced, a Osca, en plena natura. Despès de fer un estudi de les aigües de tota la península, van trobar que, de les fonts de Vinaced, en brollava l'aigua que en termes de puresa, millor s'adaptava al producte. El secret d'aquesta marca és precisament l'ús que fan de l'aigua. 
Aquesta línia cosmètica va ser creada a partir dels estudis fets per un organisme científic anomenat ONA (Organización de la Naturaleza del Agua), que col·labora també amb el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Una de les principals vies d'investigació, aplicant els darrers avenços científics en biofísica, neurobiologia i física quàntica, es basa en les estructures moleculars de l'aigua, com aquesta transmet informació a les cèl·lules i com les mateixes cèl·lules reconeixen la informació que procedeix d’un element amb tanta afinitat com l'aigua. Del resultat de les seves investigacions se n'obté l'Aigua Biopolar. Utilitzen una aigua viva que té la capacitat de transportar la informació dels actius botànics fins a les nostres cèl·lules. És a dir, que aprofita que nosaltres som aigua en un 78%, per convertir l'aigua en un vehicle de les propietats dels actius de les plantes que hi ha en cada producte. Les mateixes cèl·lules interpreten la informació de manera correcta, perquè el cos només reconeix de manera saludable tot allò que és natural i beneficiós. El procés és molt innovador i ha donat com a resultat un producte que jo entenc que és una nova generació en cosmètica.

És una manera molt diferent de treballar respecte a la perruqueria tradicional? Completament. Des de com es renta el cabell, fins com es tenyeix o se li fan tractaments. Abans, buscava el resultat sense poder tenir en compte el cabell que tenia al davant. Ara ja no. Busquem un resultat tenint en compte les característiques essencials d'aquell cabell.

Ara que ja fa uns mesos que ha inaugurat, com valoraria el canvi? De moment ho valoro molt positivament. Primer, perquè em sento molt a gust amb el que estic fent; m'agraden molt els resultats i la gent nota el canvi de manera molt palpable. Senten el cabell d'una altra manera, i ja no necessiten posar-se infinitat de productes per aconseguir sentir-se còmodes i que els agradi. Quan ho transmeten, em sento molt contenta, perquè faig la meva feina tal com l'he volgut fer sempre. Quan repeteixen o em fan venir gent nova, és com un premi. 

Quina creu que és la clau del seu èxit? Suposo que hi ha diverses claus. La primera és tenir clar el que vols i quins serveis cal oferir. La segona podria ser el bon equip que formem el producte i jo, ja que ara puc ser coherent amb la manera com vull desenvolupar el meu ofici. I la darrera, penso que és la diferència de la proposta, innovadora, respectuosa i sobretot, per tots els públics. 


Perquè per tots els públics? Quan parlem de perruqueria, solem pensar en públic femení, però crec que la cura que es pot donar als cabells dels homes, per exemple, pot estalviar molts problemes de caiguda o caspa. "Secretos del Agua" no és agressiu, no tapona els fol·licles capil·lars i respecta l'equilibri, per tant, és una bona una manera de cuidar el cabell masculí. 
Els nens també són un públic amb el què m'agrada treballar. Em sento molt còmoda amb ells. Els agrada molt que els cuidin i són molt agraïts. A la perruqueria tinc un raconet pels nens i s'hi senten molt a gust. A més, tinc la seguretat que no estic fent cap mal a aquell cabell que està creixent, que és jove, i que l'estic cuidant de la manera que més s'adequa a les seves necessitats. M'agrada pensar que els conservo la puresa.

Su Pelu Natural, la primera perruqueria orgànica del Pirineu
Comentarios