Així, la companyia cedirà 6 edificis d'habitatges construïts amb fusta, una residència, una església i una petita capella, que formen part del patrimoni industrial protegit del municipi, i han estat catalogats com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Actualment, els edificis es troben en diferents estats de conservació. És per això, i donada la seva catalogació, que Endesa realitzarà una aportació econòmica única de 55.000 euros per tal de col·laborar en la seva rehabilitació i restauració. L'acord de cessió l'han subscrit l'alcalde de la Torre de Capdella, Josep M. Dalmau, i la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa.
Totes les construccions estan ubicades en una zona pendent encara de desenvolupament urbanístic, ubicats a prop de la central hidràulica. L'Ajuntament té previst convertir-los en un Centre d'acollida de visitants, així com en una àrea destinada a la divulgació de la història industrial i forma de vida dels ocupants de principis del segle XX.
La 'Colonia Fecsa' és un dels llegats de l'arribada a la Vall Fosca de la Societat Energia Eléctrica de Catalunya, que va suposar un creixement de la població de prop del 200%. Amb la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella (1914) es calcula que més de 4.000 treballadors van desplaçar-se al territori amb la intenció de participar en les primeres grans obres hidroelèctriques del Pirineu català. Aquest creixement exponencial de la població i la manca real d'allotjaments i serveis necessaris per satisfer les demandes d'aquests treballadors, va derivar en la construcció d'una colònia autosuficient on els empleats gaudien d'habitatges, esglésies, bars, economats o consultori mèdic.