VINYA I VI

Biblioteques amb DO aprofundeix en les varietats de raïm resistents al canvi climàtic

S’ha posat en relleu la importància de les varietats tradicionals, la viticultura regenerativa i viticultura d’alçada en ple context del canvi climàtic.
Eva Carmona 2
photo_camera Eva Carmona, enòloga del celler El Vinyer de Fígols de Tremp /FS

Dins del cicle d’activitats Biblioteques amb DO, aquest vespre s’ha realitzat la xerrada Varietats resistents al canvi climàtic, a càrrec de Miguel Figini, especialista del món del vi i director de l’Espai del vi català.

A l'acte, s’ha donat a conèixer la necessitat de recuperar i tractar varietats tradicionals de raïms que s'adaptin millor als nous canvis climàtics. A més a més, s’ha exposat el Projecte VRIAACC: (Varietats Resistents i Adaptades al Canvi Climàtic) que proposa fer una selecció i millora de varietats tradicionals de Catalunya amb la cruïlla d'altres varietats més resistents a les malalties fúngiques com el míldiu i l'oïdi.

Foto Xerrada varietats resistents 170202022 (1)
Xerrada sobre varietats resistents al canvi climàtic, a càrrec de Miguel Figini / Biblioteca Pública Maria Barbal

Per altra banda s’ha posat en valor una altra de les iniciatives com és la de plantar vinyes en altituds majors per allargar els cicles de maduració del raïm i així no perdre l'expressió i la qualitat dels vins que s'elaboren amb aquests raïms.

La xerrada ha acabat amb una degustació de vins dels cellers Castell d’Encús, El Vinyer i el celler Vila Corona, cellers que participen en el cicle de Biblioteques amb DO des de l’inici, ara fa 10 anys.

Eva Carmona 1 (1)
Eva Carmona, enòloga del celler El Vinyer de Fígols de Tremp /FS

L’activitat compta amb el patrocini del Servei de Biblioteques de la Generalitat i ha estat organitzada per la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp alhora que compta amb la col·laboració del programa Al teu gust, aliments del Pallars, que agrupa els productors agroalimentaris de la comarca.

‘Biblioteques amb DO

El 2022 té lloc la desena edició de ‘Biblioteques amb DO’, el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça. En el seu afany de recórrer la diversitat de les facetes de la cultura del vi, l'edició del 2022 posarà l'accent en el món del vi i el medi ambient.