RECERCA HISTÒRICA

La historiadora Sònia Clotet guanya la 13a beca 'Mn. Jesús Castells' de recerca del Pallars Jussà

Amb el treball "Josep Calassanç Abad de Subirà i Casades, baró liberal del Pallars, afusellat a la Segona Guerra Carlina".
Sònia Clotet
photo_camera La historiadora Sònia Clotet guanya la 13a beca 'Mn. Jesús Castells' de recerca del Pallars Jussà / ACPJ

El treball Josep Calassanç Abad de Subirà i Casades, baró liberal del Pallars, afusellat a la Segona Guerra Carlina, de la historiadora i periodista pallaresa Sònia Clotet, ha estat el projecte guanyador de la 13a beca 'Mn. Jesús Castells' de recerca del Pallars Jussà.

En la beca, dotada de 3.000 € bruts, més la publicació del treball definitiu, hi col·laboren a parts iguals el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Ajuntament de Tremp i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El jurat ha valorat "l'interès del personatge per la seva transcendència històrica". El baró d’Abella fou clau en la transició entre l’absolutisme i el liberalisme al Pallars Jussà, i va introduir idees modernitzadores a la comarca, especialment en el camp de la indústria i de l’agricultura. "Aquesta recerca permetrà també treure a la llum la documentació rellevant conservada en altres arxius a més de l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà", han afegit.

El Baró d’Abella: un home avançat al seu temps

El treball guardonat té com a principal objectiu l’estudi de la figura del Baró d’Abella, José Calasanz de Abad de Subirà y Casades, un home avançat al seu temps amb unes idees avantguardistes i liberals que va intentar transformar la societat pallaresa del segle XIX. A través dels seus escrits, Clotet estudia com Josep Calassanç va assentar les bases ideològiques de la nova societat liberal i com podria haver canviat i modernitzat el territori, si les innovadores propostes del que aleshores fou baró, José Calasanz de Abad de Subirà y Casades, s’haguessin dut a terme. Malauradament, la seva mort prematura durant la segona guerra carlina -va ser afusellat el 23 de febrer de 1849 a mans del general carlista Tristany, quan anava a fer de mitjancer de pau - va truncar tots els seus plans de reformes a la comarca.

Sònia Clotet
La historiadora Sònia Clotet guanya la 13a beca 'Mn. Jesús Castells' de recerca del Pallars Jussà / ACPJ

El perfil

Sònia Clotet i Estrada és nascuda a Barcelona i resident des de fa anys a Isona (Isona i Conca Dellà), és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i en Periodisme per la Universitat Internacional de Catalunya