HABITATGE

Neix un nou projecte d'habitatge social a Tremp per a persones en exclusió residencial

Tres entitats del Pallars busquen edificis buits per acollir persones en situació de solitud no desitjada
El Rogle Tremp 1
photo_camera Neix 'El Rogle', un nou projecte d'habitatge social a Tremp / Marta Lluvich

El Rogle és un projecte pilot que s'ha presentat aquest dimarts a Tremp amb l'objectiu de donar resposta a dues necessitats d'habitatge que cada vegada es fan més evidents al Pallars Jussà. Per una banda, actuar davant de l'augment de persones que viuen en situació de solitud no desitjada per falta de referents o de xarxa familiar; i per l'altra, activar algun dels habitatges buits i en desús que actualment hi ha a la comarca. Ja han començat a treballar per adaptar un edifici a Tremp que acollirà sis pisos; quatre per a joves migrats no acompanyats i dos per a persones en situació de solitud no desitjada.

Alguns dels col·lectius que poden ser susceptibles de residir als habitatges són persones en una situació de solitud no desitjada i risc d'exclusió residencial; com per exemple, persones grans que viuen soles, o persones que per la seva situació actual no tenen una xarxa social sòlida.

Un cop estigui rehabilitat l'edifici de Tremp s'hi oferirà lloguer d'habitacions i un espai comunitari compartit. Així, es vol facilitar l'accés a un habitatge digne i també potenciar la fórmula del cohabitatge com una alternativa que impacta positivament en la vida de les persones.

El Rogle Tremp 2
Neix 'El Rogle', un nou projecte d'habitatge social a Tremp / Marta Lluvich

Maria Helena Vicente, coordinadora d'Alba Jussà, ha explicat que paral·lelament, s'està iniciant una crida per a adquirir altres immobles a Tremp o en altres nuclis de la comarca. La voluntat, tant de l'immoble que ja s'està rehabilitant com del que està en procés de cerca, és que puguin disposar d'un petit nombre d'habitatges, però alhora disposar d'espais comunitaris, en els que també s'hi puguin acollir activitats i serveis obertes al municipi.

Vicente, ha explicat que des d'Alba Jussà havíen detectat que teníen moltes persones en una situació de solitud no desitjada i, a la vegada, en situació d'exclusió residencial. Aquesta problemàtica, unida a la quantitat d'habitatges buits, en desús, que s'estaven fent malbé, ha portat a plantejar el projecte El Rogle.

El Rogle Tremp 3
Neix 'El Rogle', un nou projecte d'habitatge social a Tremp / Marta Lluvich

La iniciava sorgeix de la cooperació entre tres entitats pallareses que pretenen sumar els seus àmbits d'especialització i treballar conjuntament pel projecte. La proposta la lidera Alba Jussà, una cooperava de serveis a les persones situada a Tremp. Les altres dues organitzacions són Coop d'Era, una cooperava d'arquitectes amb seu a Altron, Pallars Sobirà, i mOntanyanes, una empresa de dinamització i desenvolupament local en àrees de muntanya, ubicada a Rialp, també al Pallars Sobirà. A més, el projecte compta amb personal propi específic per a dur a terme les tasques d'acompanyament i seguiment en tot el procés.

Víctor Fuses, propietari de l'edifici ha explicat que ha apostat per aquest projecte donat que portava mesos amb els pisos desocupats i ha afegit que gestionar un edifici amb sis llogaters diferents era complicat i ha optat per aquesta opció per evitar possibles problemes. A més aquest projecte té un component social interessant. El Rogle disposa de finançament per a tres anys, procedent de la UE, amb fons NextGeneraonEU.