MEDI AMBIENT

Neix una associació a Senterada que promou els jardins comestibles

L'entitat vol implementar la iniciativa amb itineraris comestibles entre els pobles del municipi
Veïns de Senterada plantant al jardí comestible que han construït. Imatge de l'11 d'agost del 2020. (horitzontal)
photo_camera Veïns de Senterada plantant al jardí comestible que han construït/Cedida ACN

Senterada, al Pallars Jussà, ha creat el primer jardí comestible. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació Senterada municipi Viu i Sostenible, que ha nascut recentment, amb l'objectiu de treballar cap a un canvi de model i ser més autosuficients. En aquest primer hort s'hi ha plantat flors ornamentals comestibles, plantes aromàtiques i hortalisses. La idea és que tots els membres de l'entitat puguin collir plantes del jardí a canvi de plantar-ne una altra al seu lloc. En una segona fase l'Associació vol arribar a acords de custòdia amb horts per sembrar i plantar hortalisses locals i ja en una tercera fase dissenyar itineraris comestibles entre els pobles del municipi.

Pla de detall de gent plantant al jardí comestible de Senterada l'11 d'agost del 2020. (horitzontal)

(Foto: Gent plantant al jardí comestible de Senterada/Cedida a l'ACN per l'Associació Senterada municipi Viu i Sostenible)

L'objectiu de l'Associació és intentar convertir altres espais del poble en petits jardins comestibles i transformar Senterada en un municipi inclusiu, resilient i sostenible. Un altre dels objectius que persegueix aquesta entitat és incentivar l'alimentació saludable amb producció agroalimentària ecològica i local, la sobirania alimentària i minimitzar el malbaratament alimentari.

Pel que fa al conreu d'horts, tenen l'objectiu de recuperar l'horta amb llavors tradicionals fomentant la biodiversitat cultivada, la producció locals i el conreu de la terra. Per poder-ho fer estan arribant a acords de custòdia amb propietaris de terrenys erms i abandonats per poder-los gestionar. Aquests horts faran intercanvis de tasques de voluntariat per cistells d'hortalisses. En cas d'excedents preveuen la donació d'aliments a entitats assistencials i ajuda social. Quan el projecte dels horts estigui més avançat volen fer a Senterada un dia de mercat perquè els productors locals puguin fer intercanvi i venda directa dels productes de l'hort.

Senterada municipi Viu i Sostenible també persegueix la creació d'espais saludables dins el poble, preservar els recursos naturals, impulsar el desenvolupament de l'economia local i afavorir la fixació de la població.