MUSEUS

El Museu de la Conca Dellà vol ser un referent en conservació i recerca

Després de la seva reobertura, l'equipament exposa peces úniques al món com un coll de dinosaure de més de cinc metres
Museu Conca Dellà reobertura 1
photo_camera Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà, amb l'alcaldessa Rosa Amorós / Marta Lluvich

El Museu de la Conca Dellà, al Pallars Jussà, ha reobert les portes després de més de dos anys de reformes amb la idea de convertir-se en un referent en conservació i restauració amb la creació d'un taller. Mentrestant, els visitants ja poden endinsar-se al passat romà de la ciutat d'Aeso i al món dels dinosaures a través de moltes restes extretes de jaciments del municipi i ara exposades a les vitrines del museu. Una de les més espectaculars és un coll de titanosaure de més de cinc metres o un fèmur de més de dos metres. Al Museu d'Isona també es mostren tres peces d'epigrafia d'època romana. La Generalitat republicana les va portar al Museu Arqueològic de Catalunya durant la Guerra Civil per salvar-les dels bombardejos i ara han tornat.

En aquesta zona del Pirineu s'han descobert sis espècies noves de dinosaures i alguna de cocodril que ara alberga el museu. Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà, ha explicat que són espècies noves pròpies del Pirineu i que per tant es troben solament aquí i no es poden veure a cap altre punt del món.

Museu Conca Dellà reobertura 2
El Museu de la Conca Dellà vol ser un referent en conservació i recerca / Marta Lluvich

Per Àngel Galobart seria una fita aconseguir descentralitzar l'Institut Català de Paleontologia i fer que el museu es convertís en una subseu. Ara, els fòssils o restes arqueològiques que es troben a la zona es guarden a Isona i no marxen fora. Això fa que ja siguin molts els paleontòlegs o arqueòlegs que es desplacen al municipi per treballar.

Acabar de dissenyar un taller de preparació a l'edifici del museu seria tancar tot el cercle i convertir aquest espai en un punt de divulgació, conservació i recerca, ha remarcat Galobart.

Rosa Amorós, alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, ha explicat que aquestes obres d'ampliació i reforma del museu han permès augmentar la capacitat d'aforament, passant de les 135 persones a les 220. L'alcaldessa ha destacat que no solament s'ha ampliat la capacitat de visitants sinó també la quantitat i qualitat de peces exposades.

Museu Conca Dellà reobertura 3
Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà / Marta Lluvich

El discurs museogràfic comprèn des del període del Cretaci, ara fa 66 milions d'anys, a la presència tardoromana. En l'actualitat Museu de la Conca Dellà desenvolupa funcions d'abast supracomarcal, com espai divulgatiu i en l'àmbit de la recerca i també és dipositari dels materials pertanyents als jaciments arqueològics i paleontològics del Pallars Jussà.

Les obres de rehabilitació i adequació dels espais, a més de les actuacions de museografia, han tingut un cost global de 732.000 euros, els quals han estat finançats pel Departament de Cultura, amb 400.000 euros i pels Fons Feder (332.000 euros) a través de l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i de la Diputació de Lleida.