PATRIMONI

El Museu de la Conca Dellà rep una col·lecció privada de més de 5.500 fòssils d'un metge del Pallars Jussà

Les peces de gran abast científic i patrimonial cobreixen un rang de temps de gairebé 500 milions d'anys
Museu Isona col·lecció familiars Dr Farré 1
photo_camera El director del Museu d'Isona mostra alguns fòssils de la col·lecció als familiars del doctor Ferrer/ Marta Lluvich

El Museu de la Conca Dellà, al Pallars Jussà, ha rebut la col·lecció privada d'un total de 5.541 peces fòssils del metge Lluís Ferrer Condal. La família de Ferrer ha fet aquesta donació per conservar i valoritzar aquesta col·lecció de gran "valor científic i patrimonial", que abasta un rang de temps de gairebé 500 milions d'anys, des del Cambrià fins al Pleistocè. Es tracta d'una col·lecció amb caràcter local i internacional. Ferrer va fer recol·leccions de fòssils properes a les localitats on va ser metge. Així, els sediments marins de la Conca de Tremp estan molt representats. Ferrer va fer de guia en grans expedicions internacionals, i per això la col·lecció també inclou molts fòssils d'animals i plantes de diversos indrets del planeta.

La família del metge Lluís Ferrer Condal s'ha reunit aquest dimecres amb els representants del Geoparc Orígens i del Museu de la Conca Dellà, per signar la cessió gratuïta de la 'Col·lecció de fòssils Dr. Lluís Ferrer Condal'. El fill del doctor, Gem Ferrer, ha explicat que cedint la col·lecció al Museu d'Isona tothom en podrà gaudir.

Museu Isona col·lecció familiars Dr Farré 2
Els fills del coctor Ferrer amb els responsables del Museu Isona i del Geoparc / Marta Lluvich 

Entre la col·lecció de fòssils estan "molt ben representats jaciments cabdals de la història paleontològica de Catalunya" com són els de la Pedrera de Meià o els exemplars dolomitzats de l'anomenada pedra de Mont-ral i Alcover, del Triàsic superior. Àngel Galobart, director del Museu d'Isona, ha explicat que Ferrer va descobrir diverses troballes d'interès internacional, entre les quals destaquen els fòssils d'una nova espècie de granota i una ploma. També va recollir nombrosos vestigis de flora i fauna amb els quals va contribuir en un estudi de recerca de la Universitat de Lisboa, mitjançant el qual es van determinar dues noves espècies de flora en aquest jaciment.

Galobart ha explicat que aquesta cessió representa "una important aportació pel patrimoni paleontològic del Geoparc", gràcies a "la gran riquesa de fòssils recopilats al territori al llarg d'una vida", gràcies a la tasca del Dr. Lluís Ferrer Condal. La seva labor, no només va ser de prospecció i recol·lecció, sinó també de conservació i classificació dels fòssils al llarg de diverses dècades. La filla del Doctor Ferrer, Consol Ferrer, recorda al seu pare sempre assegut a una taula classificant fòssils i ha afegit que era la seva afició dels de ben jove.

Museu Isona col·lecció familiars Dr Farré 3
El director del Museu d'Isona mostra alguns fòssils de la col·lecció als familiars del doctor Ferrer / Marta Lluvich

Ara, aquesta col·lecció permetrà la divulgació d'aquest coneixement, generat per una persona que vivia al territori, i que finalment podrà ser compartit amb veïns de la zona, investigadors, centres educatius i visitants.

Galobart ha afegit que amb aquesta col·lecció és dobla el fons de fòssils del Museu d'Isona, passant dels poc més de 4.000 als gairebé 10.000.

Museu Isona col·lecció familiars Dr Farré 4
Mostra de fòssils de la col·lecció cedida al Museu d' Isona / Marta Lluvich

Divulgar el patrimoni paleontològic

L'objectiu d'aquesta cessió és, d'una banda, el manteniment i la conservació de la col·lecció. D'altra banda, donar a conèixer aquest patrimoni paleontològic mitjançant l'organització d'exposicions, juntament amb la celebració d'un homenatge a la figura del Dr. Lluís Ferrer Condal en agraïment a la seva contribució.

Es pretén cedir peces a altres Museus i Centres d'interpretació, com per exemple el Centre d'Interpretació del Montsec de Meià, per ser incloses en les seves exposicions permanents, temporals i itinerants. També es preveu la utilització de peces en altres activitats, principalment de divulgació i educació.