SALUT

Més treballadores de la residència de Tremp confirmen al jutjat la situació de caos durant el brot de 2020

La germana de l'exdirectora, l'única que assegura que hi havia EPIs i que tothom coneixia el pla de contingència
Pla de detall de la porta de l'entrada de la residència Fiella de Tremp. Imatge del 15 de desembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Entrada de la residència Fiella de Tremp / ACN

Més treballadores de la residència de Tremp segueixen relatant davant la jutgessa la situació de caos i de falta de seguretat i protecció que van viure durant el brot del novembre de 2020 en què van acabar morint per covid 64 residents. Només la germana de la llavors directora del centre ha assegurat al jutjat que hi havia EPIs i que tothom coneixia el pla de contingència. "Estava sobre la taula i signat pels treballadors", ha declarat la dona, segons l'advocat de l'acusació popular, Xavier Prats, que assisteix aquest dimarts a les declaracions. Avui declaren 8 treballadores, que se sumen a les 9 que van declarar el 8 d'abril. En total està previst que declarin 49 treballadores. La resta ho faran el 26 d'abril i el 8 i el 15 de juny.

69bd583c-8762-4e08-9e56-4ddd3fedccd8
Jutjat d'Instrucció de Tremp / Laura Cortés

Una de les treballadores de la residència Fiella que ha declarat aquest dimarts al jutjat d'instrucció de Tremp ha estat la germana de la llavors directora. Ha reconegut que no es prenia la temperatura als treballadors i que no hi havia un control horari. Sí que ha assegurat, però, que hi havia Equips de Protecció Individual (EPI) per a tothom i que podien demanar guants i mascaretes quan volguessin. En canvi, les altres treballadores que han declarat aquest dimarts i les que ho van fer el 8 d'abril ho neguen. Asseguren que no hi havia EPI, que només els facilitaven una mascareta per setmana i que si en demanaven més, els hi ho retreien.

La germana de la directora també ha assegurat que hi havia pla de contingència i que tothom el coneixia però la resta de treballadores han negat aquest extrem. "Ningú coneixia el pla de contingència", asseguren.

Una d'elles ha explicat també que va ser contractada com a auxiliar de geriatria a través de l'empresa de neteja, segons Prats, i que només tenien un vestidor per canviar-se, sense ventilació, mentre que després que Salut intervingués la residència, es van habilitar tres vestidors en diverses plantes i amb ventilació.

Les declaracions d'aquest dimarts s'emmarquen en la causa oberta per un delicte contra la seguretat en el treball contra l'exdirectora i l'exresponsable d'Higiene Sanitària del centre. Pel que fa a l'altra causa oberta contra les mateixes investigades, per homicidi imprudent i tracte degradant per la mort dels 64 residents, van declarar al jutjat de Tremp Mossos i responsables de Salut el 31 de març. Aquell dia, els testimonis van ratificar el "descontrol total" que es van trobar a la residència Fiella. La jutgessa encara no ha citat a declarar les investigades. Està previst que ho faci quan acabin les declaracions dels testimonis.