La Mare de Déu de les Esplugues torna definitivament al temple

Després d'estar molts anys guardada en les cases particulars de la gent del ponble, la talla romànica de la Mare de Déu de les Esplugues ha quedat instal·lada definitivament aquest dimecres a l’església parroquial de Sant Miquel de Conques, al Pallars Jussà, a la diòcesi d'Urgell, després de les tasques efectuades en les darreres setmanes per adequar l'espai a la capella lateral esquerra de l’església i de la restauració del conjunt artístic.

img_7824
photo_camera La Mare de Déu ha tornat al temple.

L'acord entre el Bisbat d'Urgell, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i els veïns de Conques (que l'han custodiat la imatge 60 anys) ha permès materialitzar d'instal·lació al temple d'un tancament de seguretat que permet la veneració de la Mare de Déu per part dels fidels i des de on presidirà les celebracions litúrgiques. La talla és venerada des d'època medieval. És de fusta policromada d’autor desconegut, fa uns 60 cm d’alt i està datada a principis de segle XII. L’any 1999 fou restaurada retornant-li l’aspecte original.

El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya ha coordinat l'adequació de la capella lateral a de sant Miquel de Conques, que s'ha tancat amb vidre i estructura metàl·lica. La talla, a més, ha quedat col·locada en una vitrina feta de vidre, a dins de la capella. Aquesta vitrina disposa d’un calaix interior amb material absorbent, per tal de minimitzar les fluctuacions ambientals d’humitat.

Prèviament, s'han restaurat les pintures murals barroques, de gran qualitat, del cambril del sant Crist i de la sagristia; i s'han iniciat els treballs de conservació i restauració de la pintura barroca del braç dret del transsepte.  Quedaran per una actuació posterior, les pintures del sostre de la nau central i les que resten del transsepte.

Aquesta actuació forma part del Programa Romànic Obert, un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social de la Fundació “La Caixa” i el Bisbat d’Urgell.  Per la seva banda, l'Ajuntament ha realitzat una obra de sanejament de l'exterior de la capella i l'església per evitar filtracions i humitats.

El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya també ha facilitat a la parròquia una caixa i l’embalatge per tal que el trasllat de la talla es faci en les millors condicions. La Mare de Déu es porta un cop l’any fins a l’ermita de les Esplugues, el lloc del que procedeix originàriament, en el marc de  l'Aplec del dilluns de Pasqua.