MEDI NATURAL

L'ONG Trenca consolida un nou punt d'alimentació per al voltor negre al Pallars Jussà

Ha començat a fer-se servir de manera regular un nou Punt d'Alimentació Suplementària per a aus necròfagues a Senterada, on s'han arribat a realitzar fins a 46 observacions de voltor negre en un mes.
Trencalòs agafant menjar al PAS del Codó
photo_camera Trencalòs agafant menjar al PAS del Codó / TRENCA

El passat mes de març, l’ONG Trenca (associació dedicada a la conservació) començava a utilitzar de manera regular el nou Punt d’Alimentació Suplementària (PAS) per a aus necròfagues recentment creat al terme municipal de Senterada, al Pallars Jussà, en un projecte que compta amb el suport d’Endesa. Els PAS són espais especialment habilitats per abocar-hi aliment segur i regular per als voltors i altres aus i contribuir, d’aquesta manera, a la seva conservació. Amb gairebé un any de trajectòria, el PAS de Codó (així es com es diu) s’ha anat consolidant entre la població d’aus com a punt habitual d’alimentació i a més d’haver acollit alhora les quatre espècies europees de voltors, ha arribat a comptabilitzar fins a 46 observacions d’exemplars de voltor negre en un sol mes, els quals corresponen a 27 individus diferents (pràcticament la meitat de la colònia).

Parella de voltor negre al PAS del Codó(Foto: Parella de voltor negre al PAS del Codó / TRENCA)

El PAS de Codó forma part d’una xarxa formada per tres PAS que Trenca gestiona al Pirineu català, un projecte en el qual Endesa col·labora des de fa 12 anys. Una de les peculiaritats del PAS de Codó és que, per la seva ubicació estratègica, fomenta l'expansió de la colònia prepirinenca cap a l'oest de manera que contribueix a la recolonització del territori històric de cria aragonès. La zona és utilitzada pels voltors negres en els desplaçaments entre Boumort i l'alt Pirineu català i d'Osca, i serveix de llançadora per crear nous nuclis reproductors a l’Aragó.

Voltors negres(Foto: Voltors negres / TRENCA)

Des que es va començar a abocar aliment de manera regular, amb el pas dels mesos, han anat augmentat les observacions d’individus de voltor que venien a abastir-se al PAS, des d’un sol individu al gener, fins a 10 durant el mes d’abril, observats simultàniament. A la segona meitat de l’any, aquesta xifra es va augmentar i va arribar al seu màxim exponent el mes d’octubre, mes en què es van comptabilitzar 46 observacions. A més, en la identificació d’aquests individus, s’ha trobat que n’hi ha gairebé 40 que provenen de la colònia de Boumort, una molt bona notícia i mostra de la utilitat d’aquest enclavament per potenciar l’expansió de l’espècie cap a l’Aragó.