L'observació del cel nocturn, l'activitat estrella del Festival de Senderisme de la Vall Fosca

Amb l’objectiu de donar a conèixer la Vall a un altre ritme, a través dels camins, la seva història i amb l’ajuda de guies de muntanya i interpretadors locals, l’Ajuntament de la Torre de Capdella dóna el tret de sortida el proper dijous de la 3a edició del Festival de senderisme Vall Fosca – Pirineus, que s’allargarà fins al diumenge,  15 de juliol.

banner-senderisme2018[1]
photo_camera Cartell 3r Festival de Senderisme Vall Fosca Pirineus

En aquesta edició, el Festival comença amb l’activitat d’observació de les estrelles a més de 2000 m, que es realitzarà a l’entrada per la Vall Fosca del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que aquest estiu sabrà si és declarat Destinació i Reserva Starlight per la UNESCO. Aquest any, s’han hagut de tancar les inscripcions, perquè ja s’hau exhaurit les places d’aquesta primera proposta del festival.

Després del plat fort d’inici, el Festival segueix amb un programa carregat de propostes molt variades. Així, per exemple, es podrà conèixer part de la història hidroelèctrica de la Vall a través de la visita d’una central construïda dins de la muntanya. La geologia, en un territori declarat aquest any Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec, serà un element destacat dins del Festival. Així trobarem dues visites on podrem descobrir què tenia a veure Franco amb la mina de Castell, ubicada en un dels itineraris de senderisme del municipi, o saber què ens expliquen les pedres, per la via del carrilet, a la zona del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Els productes agroalimentaris locals, un gran valor afegit. A més de les rutes, el festival de la Vall Fosca ha organitzat un sopar i un dinar amb productes de proximitat.

La inscripció a totes les activitats ja es pot fer des de la web www.vallfosca.net, on també es troba el detall del programa.

La Vertical Cabanera

El Festival estarà també vinculat a la 9a Vertical Cabanera, la cronoescalada al Montsent de Pallars des de Capdella, el 14 de juliol, amb un recorregut de 5,2 km i un desnivell de 1463 m. Aquest any la Vertical recupera la Mitja Vertical Júnior que fa la meitat del recorregut i està pensada pels corredors de muntanya més joves, i per a qualsevol persona a qui agradi el senderisme d’alta muntanya i gaudir de paisatges espectaculars.

Per unir aquests dos esdeveniments, la cursa i el festival de senderisme, tan diferents amb públics aparentment tan allunyats, s’ha creat una proposta, on l’objectiu és arribar a meitat del recorregut dels participants de la Vertical Cabanera, esmorzar amb ous ferrats, i esperar a què arribin els primers corredors per animar-los, tal com es fa en curses mítiques com l’ascensió al Montblanc o la Zegama, al País Basc. En aquest punt es trobaran els caminadors del Festival i els participants de la Mitja Vertical, que hauran finalitzat el seu recorregut.

Aquesta proposta inclou la pujada amb el telefèric de la Vall Fosca, amb un desnivell de 70 m, i el recorregut transcorre pel Carrilet que va des d’Estany Gento fins a la cambra d’aigües. 

El dissabte s’oferirà també un dinar popular conjunt amb els participants del festival i els de la Vertical Cabanera, on es podrà degustar un producte molt autòcton com és la vedella ecològica de vaca bruna dels Pirineus.

comentaris