INFRAESTRUCTURES

La línia del tren de Lleida-La Pobla de Segur confia superar els 250.000 viatgers

Aquesta xifra no s'aconseguia des de fa més de deu anys
Pla general de la reunió de la Comissió de seguiment de la línia del tren de Lleida-la Pobla de Segur el 20 de novembre del 2019. (horitzontal)
photo_camera Reunió de la Comissió de seguiment celebrada a la Pobla de Segur/DGOAPA

La línia del tren de Lleida-La Pobla de Segur confia superar els 250.000 viatgers aquest 2019. Aquesta xifra no es registrava des del 2008. La Comissió de Seguiment del Servei Lleida – la Pobla de Segur – Esterri d'Àneu, celebrada aquest dimecres a la Pobla de Segur, ha valorat positivament aquesta xifra, ja que durant el període 2012-2015 els viatgers anuals es van situar per sota dels 100.000. Respecte al 2015 es constata un augment del 40%.

Pel que fa a l'Índex de Satisfacció del Client de l'any 2018 es destaca que la línia Lleida – la Pobla de Segur assoleix el rècord de satisfacció dels usuaris d'entre totes les línies que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Els usuaris valoren de forma especialment positiva la puntualitat, neteja, accessibilitat, la climatització i el confort.

En relació amb els trens turístics dels llacs s'han efectuat un total de 24 viatges amb el tren històric i 4 amb el tren panoràmic, entre el 20 d'abril i el 2 de novembre passat. En ambdós casos l'índex d'ocupació ha estat en conjunt superior al 95%.

Durant la Comissió s'ha parlat de la contractació dels maquinistes a una empresa externa i s'ha informat que s'està treballant per formar personal propi per tal que puguin estar plenament operatius l'any 2021.

Imatge d'arxiu del Tren dels Llacs històric, en el trajecte entre Lleida i la Pobla de Segur. (Horitzontal)

El Tren dels Llacs
Pel que fa a la temporada 2020 del Tren dels Llacs s'espera que s'allargui des de l'11 d'abril fins al 31 d'octubre, amb un viatge més que la temporada 2019, amb una previsió d'un augment de la tarifa mitjana de 0,50 euros, fins als 27,20 euros.

Pel que fa a les obres executades durant l'any 2019 destaca la inversió global en manteniment de la línia, que ascendeix als 6 milions d'euros. Aquest any s'han realitzat obres en el manteniment de talussos, en la col·locació de baranes en els ponts i viaductes, la millora de cobertes dels edificis de les estacions a Tremp, Cellers-Llimiana, Sant Llorenç de Montgai i Balaguer, obres als túnels, millores a les superestructures, drenatges, millora de la senyalització, els canvis d'agulles a les estacions i el reforç de la videovigilància als passos a nivell.

En relació amb l'arribada del tercer tren s'ha anunciat que es va efectuar la seva contractació el març del 2019 amb un termini de construcció de 26 mesos, pel qual es preveu la seva arribada el primer semestre de 2021.