ENERGIA

L'eurodiputat Jordi Solé es mostra contrari a traslladar l'energia a molta distància d'on es produeix

El republicà considera que és millor produir les energies en l'àmbit local
Pla de detall de l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, de visita a la central hidroelèctrica de Talarn, al Pallars Jussà, el 3 de novembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera L'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, de visita a la central hidroelèctrica de Talarn / ERC

L'eurodiputat per Esquerra Republicana, Jordi Solé, ha visitat aquest dimecres Tremp per conèixer de primera mà la preocupació i el malestar que es viu al Pallars Jussà, tant pel que fa a la societat civil com institucional, pel projecte d'instal·lació d'una línia de molta alta tensió (MAT) des de Laluenga (Aragó) a Isona (Pallars Sobirà). Una línia de propietat privada, del clúster empresarial Forestalia, que està implantant a l'Aragó diversos macro-camps d'energies renovables fotovoltaiques i eòliques. Solé s'ha pronunciat en contra de traslladar l'energia a molts quilòmetres de distància de l'indret de producció i considera que és millor produir les energies en l'àmbit local.

Per portar aquesta electricitat a l'àrea metropolitana de Barcelona, Forestalia ha projectat el pla Sputnik, que costaria de tres línies MAT, de 400 kV, amb torres d'entre 80 i 90 metres d'alçada separats per uns 500 metres.

Solé ha dit que els republicans defensen "un sistema descentralitzat i distribuït, on la producció d'energia estigui més a prop del lloc de consum". Així mateix, ha afegit que "aquesta és una línia que travessarà el país per diferents indrets i, que a banda dels dubtes que planteja la seva tramitació, també planteja dubtes amb el model de transició energètica renovable que s'ha de desenvolupar des de la Unió Europea els pròxims anys".

Durant la seva estada al Pallars Jussà, Solé s'ha reunit amb regidors i càrrecs electes dels ajuntaments afectats per la MAT (Tremp, Castell de Mur, Gavet i Isona i Conca Dellà) que han expressat la seva preocupació per aquesta instal·lació.

L'eurodiputat també ha parlat amb membres de la Plataforma NO a la MAT (tant de Catalunya com de l'Aragó) i de Salvem lo Pallars, que han traslladat totes les afectacions en l'àmbit paisatgístic, ambiental i de Geoparc que aquesta línia generarà al territori. Jordi Solé ha afirmat que la MAT, "no és compatible amb les activitats econòmiques tradicionals del Pallars" i, per això, ha dit que traslladarà la preocupació a la Comissió Europea.