L'últims dels mohicans

Només cal llegir algunes de les notes del Consell Comarcal del Pallars Jussà per entendre que encara estem lluny d'assolir una maduresa democràtica desitjable. El motiu de fons és senzill: l'actual president del consell i candidat de CiU a l'alcaldia de Tremp, Joan Ubach, vol desbancar com sigui l'actual alcalde de Tremp, Víctor Orrit, l'últim càrrec socialista de pes a les alcaldies del Pirineu, un home que resisteix, com ningú, la pressió del domini convergent a les comarques de muntanya. Fa temps que molts el donen per un polític derrotat però, mentrestant, ja suma 20 anys a l'alcaldia. És el viu retrat de Daniel Day-Lewis a The Last of the Mohicans, la pel·lícula americana d'aventures basada en la novel·la clàssica de l'escriptor estatunidenc James Fenimore Cooper.

krg0krq0zs
photo_camera Víctor Orrit no ho tindrà gens fàcil per repetir a l'alcaldia.

Joan Ubach, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i ara candidat a l'alcaldia de Tremp ha posat tota la carn a la graella. Des de la presidència del consell (anteriorment també ha estat alcalde) compta amb la força de la institució comarcal i amb el beneplàcit d'un grup de mitjans de comunicació locals, alguns molt propers, amb els quals col·labora intensament. L'objectiu sembla clar: treballar per la comarca, evidentement, i de passada fer fora l'últim alcalde socialista que avui queda a les capitals de comarca de l'Alt Pirineu.

Encara que des de dins de CiU asseguren que en aquestes eleccions han tingut més dificultats que mai per fer llistes arreu dels pobles del Pirineu, la seva implantació a l'Alt Pirineu és excepcional i més enllà dels resultats que el partit pugui tenir a l'Àrea Metropolitana (les enquestes preveuen una pèrdua important de vot de CiU) a les zones rurals i a les comarques de muntanya tot fa pensar que es mantindrà el domini convergent: a la majoria de pobles i ciutats, sobretot Convergència, no tant Unió, ha sabut fer un oportú relleu generacional (Puigcerdà, Sort, la Seu d'Urgell...) que ha portat el partit a ocupar bona part de les alcaldies.

Encara que a Tremp els nacionalistes no han fet el relleu generacional, aquest cop Víctor Orrit tampoc ho tindrà gens fàcil. L'empresa presenta les dificultats afegides del desgast que comporta estar 20 anys al capdavant de l'alcaldia i, sobretot, de la caiguda a les enquestes del seu partit, el PSC, que ara es presenta a Tremp amb les sigles de CXT-CP. Però ell no es dóna per vençut. Sap de la dificultat que tindrà enfrontar-se a l'actual president del Consell Comarcal del Pallars Jussà que compta, a més, amb el suport de tota la maquinària política del seu partit. Orrit tindrà al davant tota una xarxa d'opinió que treballa al costat del candidat convergent però, tanmateix, el candidat socialista té el seu públic, la gent que l'acompanya fidelment en aquest trajecte.

Amb tot, a la rivalitat de socialistes i convergents s'hi sumen, un cop més, dos actors convidats, Maria Pilar Cases, candidata d'ERC-AM, i Ana Cava que es presenta pel Partit Popular. Potser en mans d'aquestes dues figures, especialment de la candidata d'ERC (partit que al Jussà compta amb un bon graner de vots i amb una forta implantació territorial) hi haurà la clau d'una alcaldia que es presenta emocionant i que serà disputada fins l'últim minut. Assistirem a la darrera batalla política de l'últim dels mohicans? La nit del 24 de maig sortirem de dubtes..., o no.

Crònica de Marcel·lí Pascual

comentaris