MUNICIPIS

L’Ajuntament de Tremp retira la modificació del POUM i la suspensió de llicències de parcs solars

S'havia de debatre i posar a votació en el Ple extraordinari d’avui, convocat a les 8 del matí
Ajuntament de Tremp edifici
photo_camera Ajuntament de Tremp/tremp.cat

Compromís per Tremp (CxT) ha demanat que es retirés de l’ordre del dia del Ple d’avui la Modificació puntual del POUM per regular la implantació d’energies renovables en sòl no urbanitzable "per la precipitació i la poca preparació de la proposta d’acord presentada per l’equip de govern".

Segons ha explicat en un comunicat, el darrer ple del 5 d’octubre, Compromís per Tremp va posar sobre la taula la necessitat d’encarregar un estudi sobre els usos del sòl no urbanitzable del municipi que permetés poder planificar-lo i ordenar-lo a fi i efecte d’integrar la transició energètica cap a les energies renovables (fixada per la Unió Europea i pel Decret Llei 16/2019 del Departament de la Presidència de la Generalitat) i alhora preservar els ecosistemes naturals (biodiversitat, espais protegits, paisatges rurals i naturals, etc.). També demanàvem obrir el debat sobre el model energètic i territorial per arribar a un consens amb tots els ajuntaments de la comarca.

"Sorprenentment, l’equip de govern ha convocat un ple extraordinari a una hora intempestiva per aprovar directament una modificació del POUM per regular la implantació de renovables i una suspensió de llicències, sense cap estudi i posicionament previ", ha manifestat el grup socialista a l'Ajuntament de Tremp.

En aquest moment, tal com es pot corroborar al Visor ambiental i dades d’energies renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat, hi ha 6 avantprojectes o projectes de camps solars presentats al Pallars Jussà, 5 dels quals són al municipi de Tremp afectant un total de 40 ha.

A hores d’ara, no s’ha presentat formalment cap avantprojecte per a la macroplanta de 700 ha tal com han publicat en diversos mitjans. CxT hem manifestat el nostre desacord amb projectes d’instal·lació de macroplantes solars, tot i que l’Ajuntament de Tremp no s’ha pres formalment cap mesura al respecte.

CxT ha demanat al Ple la retirada d’aquest punt, fet que finalment s’ha produït, perquè mereix un debat obert, rigorós i honest, atesa l’envergadura de la decisió a prendre. "S’han de posar les bases per a l’estudi dels usos del sòl no urbanitzable i continuar buscant el consens territorial", asseguren.

comentaris