FIRES

Tremp repensa la Fira de Primavera i la fusiona amb la Festa Pallars terra de corder

D’aquesta manera neixen dos esdeveniments nous que tindran com a fil conductor el corder del Pallars, la gastronomia i el foc.
Festa Pallars Terra de corder
photo_camera Imatge de la 5a Festa Pallars Terra de corder/Ajuntament de Tremp

L’Ajuntament de Tremp repensa la seva tradicional fira multisectorial de Primavera i la fusiona amb la festa Pallars terra de corder i conservant la ja consolidada Pallars de Foc. L’esdeveniment tindrà lloc els dies 8, 9 i 10 de maig i es concentrarà a la rambla Dr. Pearson i el seu entorn.

A més, l’Ajuntament programa un segon esdeveniment a final de mes al nucli històric i plaça Capdevila, amb la 4a Pallars Food Fest com a acte principal.

L’Ajuntament de Tremp ha iniciat els preparatius per a l’organització de dos esdeveniments que prendran el relleu a la cinquantenària Fira de Primavera.

La Fira de Primavera de Tremp tal com la coneixem avui va néixer als anys 60. Va ser el resultat d’unir les quatre fires trempolines que fins aleshores havien tingut gran rellevància (la “llotja de la llana”, la “fira dels alls”, la “fira dels bitxos” i la “fira dels porcs”), però que a causa dels avenços i millora de les comunicacions havien anat perdent interès i participació.

De fa uns anys ençà, el model de la Fira de Primavera també ha anat decaient i recolzant-se en la voluntat de col·laboració de diferents entitats i empreses i mantenint-se com una fórmula per mantenir viva la “Festa Major Petita”, Sant Bonifaci. Després d’haver debatut amb diferents sectors econòmics i agents clau de la societat trempolina, l’Ajuntament ha apostat per introduir canvis substancials en aquesta fira, mantenint aquelles activitats que funcionen i repensant aquelles que han quedat obsoletes.

Festa Pallars Terra de corder bis

D’aquesta manera neixen dos esdeveniments nous que tindran com a fil conductor el corder del Pallars,  la gastronomia i el foc.

Consolidació de la Pallars terra de corder i la Pallars de foc

L’any 2015 es va celebrar la primera Festa Pallars terra de corder, com una activitat de caire festiu adreçat a tot tipus de públic i amb un dinar popular a base de carn de corder com a acte central.

L’èxit de la proposta ha estat notable i creixent d’ençà d’aquesta primera edició i des de l’Ajuntament, així com els sectors implicats en aquesta estratègia (ramaderia, carnisseria i restauració), entenem que la consolidació de la festa va lligada al seu creixement.

Paral·lelament, la Colla de Diables Lo Peirot de Tremp va arrencar l’any 2015 la primera Trobada de Bestiari de Foc i festa Pallars de Foc. Al llarg d’aquests cinc anys, aquest esdeveniment s’ha convertit en un referent de la cultura del foc a nivell català.

L’objectiu de la 5a edició és aprofitar aquesta empenta per oferir una mostra popular relacionada amb el món del foc en l’àmbit dels Pirineus.

Així, la 1a FIRA PALLARS TERRA DE CORDER i 5a FESTA PALLARS DE FOC, tindran lloc el segon cap de setmana de maig, 8, 9 i 10.

Pallars Food Fest, un reclam per posar en valor la qualitat de la gastronomia i els professionals de la cuina del Pallars Jussà

La Pallars Food Fest sorgeix l’any 2017 com el resultat de l’evolució del Tast del Pallars, un esdeveniment gastronòmic que va introduir-se a la Fira de Primavera l’any 1994 amb l’objectiu de promocionar l’oferta gastronòmica de Tremp i la comarca.

Precisament aquest esdeveniment, que ha anat enfortint-se i renovant-se al llarg de les diferents edicions, ha acabat convertint-se en el principal puntal de la Fira de Primavera de Tremp.

Entenent que dos esdeveniments gastronòmics prou potents i prou entitat, com són aquest sopar tast i la gran menjada de corder, no poden conviure en un mateix cap de setmana, l’Ajuntament i el sector de la restauració i l’hoteleria, representat per l’associació APAT Pallars, han acordat traslladar la Pallars Food Fest al dissabte 30 de maig.

Aquest esdeveniment es vol ubicar en un espai exterior, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, i concretament a la plaça de Capdevila.

Amb l’objectiu d’oferir una jornada completa interessant de cara al visitant, l’Ajuntament està treballant en un programa complementari que es desenvoluparà als carrers del centre històric de Tremp durant tot el dissabte.