TRIBUNALS

El jutjat obre una investigació per homicidi imprudent per la mort de 64 usuaris de la residència Fiella

Són l'exdirectora tècnica del centre i la responsable d'Higiene Sanitària, denunciades per la fiscalia
Pla de detall de la residència Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp el 23 de novembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Residència Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp / Marta Lluvich

El jutjat de Tremp ha obert dos procediments arran de la denúncia presentada per Fiscalia en relació a la gestió del brot de covid-19 que va afectar la residència Fiella de Tremp al novembre de 2020. Les causes s'han obert contra l'exdirectora tècnica del centre i a la responsable d'Higiene Sanitària; una per suposats delictes contra la seguretat dels treballadors, i l'altra per suposats delictes d'homicidi imprudent i vexació injusta. El brot va provocar la mort de 64 dels 142 residents del centre i segons la denuncia de la fiscalia de Lleida aquelles setmanes hi va haver deixadesa en l'atenció als residents, falta de mesures per frenar el virus, descoordinació i una manca d'assistència sanitària real.

La setmana passada fiscalia de Lleida va presentar la denuncia contra les dos extreballadores de la residència Fiella de Tremp i aquest dimecres el jutjat de la capital del Pallars Jussà ja ha obert dues causes contra elles. Als autos de les causes hi figura que s'ha citat declarar 49 treballadors de la residència, diversos testimonis més i Mossos d'Esquadra.

A la denuncia feta pública, s'hi detallaven tota una sèrie d'aspectes de gestió greus, pels quals malgrat la situació de pandèmia mundial declarada 9 mesos abans del fets, les investigades no van actuar com era de preveure.

Entre les moltes irregularitats descrites per fiscalia, destaquen que es va privar als usuaris d'una correcta assistència mèdica i que tampoc hi va haver cap tipus de coordinació amb els centres mèdics més propers. Va passar, per exemple, que no es van servir sopars als residents fins passada la mitjanit i també s'apunta que aquells dies molts van passar fred, gana i sed.

Una altra de les incongruències citades fa referència a la descoordinació. Era tant gran, segons fiscalia, que fins hi tot hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que portaven dies morts.

Altres irregularitats tindrien a veure amb l'incompliment del protocol estricte de visites de familiars, ja que no s'haurien controlat i hi havia persones amb "certs privilegis" perquè les visites no es supervisaven ni es feien de forma equitativa.

La gestió dels morts per covid-19 va ser caòtica, segons la denuncia, fins al punt que familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia de la situació. Alguns, van ser informats que es trobaven en bon estat de salut quan ja havien mort i a altres no se'ls avisava que el seu familiar havia mort. No hi havia un protocol de defunció i això va provocar que alguns familiars s'assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària o per altres coneguts del municipi o voluntaris de la residència. Altres, fins i tot, van haver d'anar al centre i buscar els seus familiars entre les habitacions on hi havia morts i alguns es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus "propis mitjans".