PROCÉS CATALÀ

Arxivat el cas contra el professor de Tremp acusat d'un delicte d'incitació a l'odi i revelació de secrets

Manel Riu assenyala que tot i l'arxivament s'ha traslladat el cas a l'Audiència Nacional per si hi ha un possible delicte d'injúries al rei

Primer pla de Manel Riu, el professor de Tremp, abans d'entrar al Jutjat de Tremp el 18 de gener del 2018. (horitzontal)
photo_camera Primer pla de Manel Riu entrant al Jutjat de Tremp el gener passat/Marta Lluvich

La jutgessa de Tremp ha arxivat de manera provisional la causa contra el professor de l'IES Tremp acusat per la Guàrdia Civil d'incitació a l'odi i revelació de secrets per un centenar de tuits. El mateix Manel Riu ho va donar a conèixer aquest dimecres al matí a través de les xarxes socials on també ha matisat que després que així ho sol·licités fiscalia, la jutgessa ha accedit a la petició d'enviar el cas a l'Audiència Nacional per si es troba un possible delicte d'injúries al rei Felip VI. El professor de Tremp va anar a declarar el passat dijous 18 de gener acompanyat d'un centenar de persones que li van donar suport amb pancartes i cartells fins a les portes dels jutjats. Riu va reconèixer tots els comentaris fets a Twiter i Facebook, crítics amb la Guàrdia Civil i el govern espanyol però els va contextualitzar en el temps i els fets.

La Guàrdia Civil va detenir el 16 de novembre de 2017 Manel Riu per aquests fets. Tres agents el van anar a buscar al matí a l'Institut, però ell en aquell moment no hi era. Després van anar a casa seva i allà li van dir que els acompanyés a la caserna de Tremp. Hi va anar amb el seu cotxe acompanyat d'un dels agents. Un cop allà li van dir que estava detingut per un delicte d'odi a les xarxes socials. Manel Riu es va acollir al dret de no declarar i va ser posat en llibertat.

''Jo no crec ni en Déu, ni en l'ànima, ni en la vida eterna, ni en el cel, ni en l'infern... Bé, en l'infern sí que hi crec: l'infern és Espanya''; aquest és un tuit que va fer el professor de Tremp, el passat dia 10 de novembre i pel qual va ser citat a declarar al jutjat. Un altre dels tuits és de 25 d'octubre i es refereix a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i diu ''Doncs serà baixeta, sí; però la paia pixa dreta. Copon!''. També n'hi ha un sobre el president espanyol que diu ''Rajoy, amb les teues eleccions el 21 de desembre estàs assenyalant i marcant els que aniran a votar; o siga, els no indepes. Molt lleig''.

A banda, també hi ha un tuit d'un diàleg entre Manel Riu i la seva filla, on es pot veure una imatge d'un precinte de les urnes de l'1-O enmig d'altres objectes en una capseta. La piulada diu això: ''Real – Veus açò roi? És un dels precintes d'urna de l'1O. A veri on el puc guardar per sempre. – Ja ho sé, papà: a la meua capsa del tresor''.

comentaris