EMPRENEDORIA

Un jove emprenedor de Talarn elabora pasta amb la varietat antiga de blat forment

Iban Campos conrea el cereal, elabora el producte i el comercialitza
Iban Campos Marta Lluvich 1
photo_camera Iban Campos mostra un grapat de blat forment i un altre de pasta eleborada amb farina d'aquest cereal / Marta Lluvich

El blat forment és una varietat antiga que fa uns anys es va recuperar al Lluçanès per fer-ne pa però també es pot consumir de d'altres maneres com el blat escairat o fer-ne cervesa. Ara, un jove de Talarn (Pallars Jussà), conrea aquest cereal per fer-ne pasta. Del blat que va obtenir la temporada anterior, uns 3.500 quilos, n'acabarà elaborant uns 2.400 de pasta. Macarrons o tallarines són algunes de les varietats que elabora amb la farina resultant d'aquest cereal que es caracteritza pel seu baix contingut en gluten. Aquest jove pallarès ha dit que no coneix cap altre obrador que faci pasta amb blat forment i ha detallat que el seu pròxim repte és fer galets amb aquesta varietat antiga de blat.

Iban Campos Marta Lluvich 2
 Un grapat de blat forment i un altre de pasta eleborada amb farina d'aquest cereal / Marta Lluvich 

Iban Campos sembra  el blat forment a les finques familiars de Casa Miravet, el recull i el porta a la farinera per transformar-lo en farina, i de la farina resultant en fa la pasta, que ell mateix comercialitza en fires i mercats o en algun comerç del Pallars Jussà. D'aquesta manera tanca tot el cercle de la producció. L'elaboració de la pasta la va fent setmanalment en funció de les demandes del mercat.

Per Campos tornar a conrear blat forment ha estat com tornar als orígens i fer el que ja feien antigament al Pallars. Però el valor nutritiu d'aquesta varietat de cereal va ser el que va fer decantar Iban Campos per sembrar blat forment amb l'objectiu final de fer-ne pasta, una varietat de més qualitat i millor digerible.

Iban Campos Marta Lluvich 3
Iban Campos mostra una espiga de blat forment / Marta Lluvich 

Iban Campos ha explicat que va poder sembrar aquesta varietat a Talarn gràcies a la labor feta per productors del Lluçanès. Alguns agricultors de la Conca de Tremp li van adquirir llavor per plantar-ne però reconeix que són molt pocs els que planten aquesta varietat antiga a Catalunya.

Aquest és un projecte personal que ha obtingut el premi de Jove Emprenedor del 2022 que atorga el Consell Comarcal del Pallars Jussà.

comentaris
Més a Pallars Jussà