ENTREVISTA

Joan Esquerra: "Quan vaig arribar al taller i vaig sentir aquella màquina picant, em van agafar ganes de plorar"

Joan Esquerra té un taller mecànic a l’entrada de Tremp, just davant d’on s’han iniciat els treballs per a la construcció d’una rotonda que està causant molta polèmica. El mateix dia que arribaven les màquines, el Joan va mostrar la seva oposició al projecte d’una manera contundent, es va estirar a la calçada de la C-13 davant d’un camió que circulava per la via i va impedir el trànsit de vehicles durant un quart d’hora. 
Joan Esquerra 1
photo_camera Joan Esquerra a la C-13, al lloc on es vol construir una rotonda a Tremp /FS

Joan Esquerra té un taller mecànic a l’entrada de Tremp, just davant d’on s’han iniciat els treballs per a la construcció d’una rotonda que està causant molta polèmica. El mateix dia que arribaven les màquines, el Joan va mostrar la seva oposició al projecte d’una manera contundent, es va estirar a la calçada davant d’un camió que circulava per la C-13 i va impedir el trànsit de vehicles durant un quart d’hora. La seva protesta es va fer sentir, va tenir una gran repercussió mediàtica al Pallars, però també a tot el país.

L’ajuntament ens va convocar quan tot ja estava dat i beneït i aquestes no són maneres de fer les coses.

Per què creus que no és positiu construir una rotonda com aquesta en aquest punt? Bé aquí s’ha de construir alguna cosa o altra per dirigir el trànsit i garantir la seguretat, el que passa és que si vols construir una intersecció d’aquestes dimensions, s’ha de fer pensant en la gent que hi viu i en els negocis i les activitats econòmiques que hi ha a la zona. 

Joan Esquerra 2(Foto: Joan Esquerra davant el seu taller mecànic /FS)

I no us han tingut en compte a l’hora de definir-la? Crec que abans de començar un projecte com aquest, els que no ens dediquem a la cosa pública pensàvem que ens consultarien, que ens explicarien com hauria de ser i nosaltres podríem parlar de les nostres necessitats i arribar a un acord. Estem parlant d’una rotonda de 28 metres de diàmetre, un projecte molt exagerat. La rotonda ve a parar pràcticament a la porta del meu taller, només deixen un petit vial i tot això quedarà com un circuit de fórmula 1. L’ajuntament ens va convocar quan tot ja estava dat i beneït i aquestes no són maneres de fer les coses.

No són conscients del càrrec que tenen i com poden afectar les seves decisions a la gent i a l’economia.

Aquesta obra la construeix la Generalitat, l’ajuntament no l’ha negociat amb el Govern? Bé, jo soc un autònom que miro de tirar el meu negoci endavant i no tinc temps d’ocupar-me del procés administratiu, però sembla que no hi ha hagut l’exposició pública. Desconec el paper de l’ajuntament.

Però el projecte inicial es va modificar? Al principi aquí van fer una prova i van veure que no funcionava. Aleshores van decidir fer un nou projecte que és pràcticament igual que l’inicial i amb les mateixes dimensions. A nosaltres aquesta modificació no ens fa res, ara és més allargada i arriba fins allà dalt, però no soluciona cap dels nostres problemes i ens perjudica exactament de la mateixa manera.

Rotonda Tremp protestes(Foto: Pancartes d'oposició a la rotonda penjades als balcons d'un edifici de Tremp / FS)

Què és el que et sap més greu de tot plegat? El que sap més greu és que un govern municipal que es diu progressista tingui la mateixa manera de fer i d’actuar que a l’època predemocràtica. L’ajuntament no vol reconèixer res i fa com si la cosa no anés amb ells. S’haurien d’haver plantat davant la Generalitat davant un projecte tan exagerat, però el que passa és que no són conscients del càrrec que tenen i com poden afectar les seves decisions a la gent i a l’economia. Un ajuntament té molta força i també ha de tenir l’última paraula en allò que fan en el seu municipi, però van mirar cap a una altra banda.

Defenso la meva feina i l’economia, però també el sentit comú.

Algú pot pensar que només defenses un interès legítim però personal... Defenso la meva feina i l’economia, però també el sentit comú. Si fossin conscients del càrrec que ostenten no haurien actuat així. No crec que l’ajuntament s’hagi oblidat de nosaltres expressament, però el cert és que ens queixem tots els negocis, aquesta no és una qüestió personal meva. Si se n’han oblidat és greu, però si ho han fet expressament és una gran irresponsabilitat. Suposo que volen evitar accidents i jo hi estic d’acord, però fem-ho d’una altra manera.

20210428_162957(Foto: Les obres de construcció de la nova rotonda de Tremp ja han començat /FS)

L’obra ja ha començat? Sí, ara ja estan aixecant les rajoles per passar els cablejats.

La teva protesta ha estat una acció directa que ha tingut molta repercussió. És el que pretenies? Mira, el dia abans li vaig dir a la Núria, la meva dona: jo no sé com reaccionaré quan vinguin les màquines i els operaris per començar la rotonda. Esperava tancar-me al taller i mirar de convèncer-me de què la rotonda és maca i que me l’estimo i tranquil·litzar-me i no fer re. Però quan vaig arribar aquí i vaig sentir aquella màquina picant, vaig sentir a dins una indignació tan forta que em van agafar ganes de plorar per la injustícia que sentia. Vaig agafar unes rodes i em vaig tombar a la carretera, no era res premeditat, ningú al taller no en sabia res. Alguns van dir que ningú va sortir a donar-me suport, però com vols que sortissin si ningú coneixia que ho faria, ni jo mateix sabia tres segons abans quina reacció tindria.

Ho tornaries a fer? Jo no sé si ho tornaria a fer o no, però vaig arribar a tenir remordiments d’haver-ho fet i em vaig dir: què hi fas tu aquí tombat davant d’aquest camió. Soc una persona que no està acostumada a l’exposició pública, només estic acostumat a treballar, no faig discursos ni parlo per la tele. Ara m’adono que gràcies a aquesta acció ens hem fet sentir, tot i no sentir-me’n satisfet. El que jo voldria és que aquesta gent aturessin l’obra i repensessin el projecte. Això també faria més humans als qui ens governen des de l’ajuntament.

Més a Pallars Jussà