28.05.2022 |
Viure als Pirineus

PALLARS JUSSÀ

Isona celebra la tradicional Festa de la Guixa

És una mena d’escudella tradicional de la zona que s’elabora amb ingredients recollits casa per casa durant ‘la Plega’. La millor imatge de La Guixa a Instagram que contingui els ‘hashtags’ #guixa #guixadisona i #guixa2017 tindrà premi.

IMG_7599 ret
Una imatge de la festa.
Isona celebra la tradicional Festa de la Guixa

Els isonencs i isonenques han celebrat aquest dimarts el tradicional dia de la Guixa, que es celebra cada any el dimarts de Carnaval. Es tracta d’un dinar popular en el que el plat principal és aquesta mena d’escudella típica de la zona que s’elabora amb carn de porc, fideus, cigrons, carabassa, arròs, mongetes... Els ingredients necessaris per elaborar-la són recollits casa per casa durant “la plega”, que té lloc el dissabte anterior.

La Guixa es cou poc a poc en més de 20 calders sobre un foc de llenya. Durant les vàries hores de cocció necessàries la zona del calders és un bullici de gent. Presideix l’escena el rei carnestoltes, que controla que els calders vagin fent xup-xup. Els nenes i nenes de l’escola Aeso, disfressats de dinosaures, han visitat la zona dels calders i han cantat una cançó especial per l’ocasió.

Quan els calders han estat a punt, els veïns i veïnes més valents del municipi els han portat a pes fins a la plaça Bisbe Badia, on té lloc el dinar popular. Per acompanyar la Guixa s’ha servit llonganissa blanca i negra elaborades a Isona, així com taronges de postres i aigua i vi per fer baixar el menjar.

Al vespre ha arribat l’hora de la gresca i la disbauxa amb el tradicional ball de carnaval, on petits i grans s’han disfressat. En acabat, s’ha cremat el rei carnestoltes, posant fi a la festa.

Enguany com a principal novetat s’ha creat un concurs fotogràfic. Per participar s’han de penjar a Instagram imatges relacionades amb La Guixa i que continguin els hashtags #guixa #HYPERLINK "https://www.facebook.com/hashtag/guixadisona"guixadisona#guixa2017 (els tres a la vegada). Es poden penjar tantes imatges com es vulguin. El termini de presentació de les fotografies acaba el 7 de març a les 24h. Guanyarà la imatge que obtingui més likes, finalitzant el període de votació el 14 de març a les 24h. S’accepten fotografies d’edicions passades de La Guixa però és indispensable que la persona que pengi la imatge en sigui també l’autor. El premi és un plat de la Guixa 2017.

Isona celebra la tradicional Festa de la Guixa
Comentarios