Ipcena denuncia que s'hagi autoritzat la caça de tres isards al Montsec i reclama a Agricultura que ho aturi

L'entitat ecologista Ipcena ha denunciat aquest divendres i per escrit a Agricultura que l'Ajuntament de Llimiana (Pallars Jussà), amb el beneplàcit del departament, ha aprovat tres autoritzacions per caçar isards al Montsec de Rúbies. Ipcena recorda que en aquest indret es troba una petita població d'uns vint exemplars que, juntament amb un altre petit grup que es va localitzar al congost del Segre, a Camarasa (Noguera), constitueixen els dos grups situats a la part més meridional respecte als Pirineus, que és la seva àrea natural i d'on procedeixen.

Membres d'Ipcena a la roda de premsa a la seu de l'entitat ecologista, el 10 de febrer de 2017. (Horitzontal)
photo_camera Ipcena denuncia la caça de 3 isards al Montsec.

Des d'Ipcena reclamen que el departament d'Agricultura faci marxa enrere i no descarten denunciar-ho als tribunals perquè, segons els ecologistes, no suposen cap perill per les persones ni l'agricultura ja que viuen als cims i mengen herba. A més, recorden que la caça d'isards només es pot autoritzar si s'acredita un cens excessiu de l'espècie. Ipcena també denuncia que s'hagi perllongat la caça de l'estornell, el tord comú i el tord roig fins a l'últim diumenge de febrer a la plana de Lleida, la qual cosa consideren absurda.
El portaveu d'Ipcena, Joan Vánquez, ha alertat que vint exemplars d'isard en una zona de 20.000 hectàrees no es pot considerar un cas d'excés en el cens de l'espècie. Denuncien, per tant, que l'autorització per caçar tres exemplars de l'Ajuntament de Llimiana té una finalitat exclusivament recaptatòria, d'uns 800 euros cada exemplar. Aquesta mesura, recorden, és contrària a la conservació i la biodiversitat d'una espècie singular del Prepirineu exterior, el PEIN i la CEPA de les Serres del Montsec i Mont-roig. 

Pel que fa a la prolongació de la veda per caçar tres espècies d'aus a les comarques de les Garrigues, el Segrià i l'Urgell, amb l'argument de mitigar els danys als conreus d'olivera, Vázquez recorda que actualment no és època de collita d'oliva i els molins ja han acabat la temporada. Consideren aquesta excusa, doncs, escandalosa per afavorir la venda de tiquets als caçadors amb un greu impacte ambiental. 

Els ecologistes recorden que molts d'aquests ocells han començat les migracions cap al nord d'Europa i les espècies autòctones comencen el període de zel. Per tant, afegeixen, aquest allargament del període de caça suposa una alteració molt greu en el cicle biològic d'aquests espais i es produeixen moltes baixes d'espècies protegides.

Per tot això, des d'Ipcena consideren que la gestió de l'administració respecte a l'autorització per caçar isards al Montsec i al perllongament de la caça d'aus a la plana de Lleida és irresponsable, ineficient i antiètica i demana que s'aturin les dues mesures i que s'obri un expedient de revisió d'aquests procediments. 

comentaris