CAMINS

'Gratitud Pallars' anima a apadrinar un camí per mantenir viu el llegat dels nostres avantpassats

Aquesta iniciativa vol restaurar un tram d'uns 1.000 metres de la ruta el Cinquè Llac
Pla general de voluntaris recuperant un camí l'any 2020 al Pallars Jussà. (horitzontal)
photo_camera Voluntaris recuperant un camí l'any 2020 al Pallars Jussà / Gratitud Pallars

Mantenir viu el llegat dels nostres avantpassats és un dels objectius del projecte Gratitud Pallars. Per aquesta entitat del Pallars Jussà els antics camins són "un element emblemàtic" que cal conservar i recuperar. Ara, animen a la gent a "impulsar directament la seva recuperació" a través d'un projecte d'apadrinament. Aquest any la campanya 'Apadrina un camí' està centrada al Camí de Beranui als Plans, al municipi de la Torre de Capdella. Amb els diners recaptats es restaurarà un tram d'uns 1.000 metres. Però seran els fons recaptats els que determinaran l'abast del tram de camí a restaurar. L'acció es farà del 31 de maig al 4 de juny.

Mireia Font, del projecte Gratitud Pallars, ha explicat que "apadrinar un camí suposa, de fet, vincular-se emocionalment amb el passat i el futur d'aquestes muntanyes pirinenques".

Pla general d'un tram de camí recuperat per Gratitud Pallars l'any 2021. (horitzontal)
(Foto: Un tram de camí recuperat per Gratitud Pallars / Gratitud Pallars)

Font ha dit que per tal de prendre decisions acurades, en el marc del projecte Gratitud Pallars, es va encarregar a un tècnic expert que identifiqués els principals problemes que afectaven els camins del recorregut del Cinquè Llac. A partir d'aquí, cada any, es tria un tram de camí on es procuren centrar tots els esforços.

Les tasques de recuperar camins per part de Gratitud Pallars van començar l'any 2014 amb la primera edició del Camp de treball voluntari de la Universitat de Bergen per restaurar el camí d'Antist. L'associació Marques de Pastor va finançar una setmana de treball d'un mestre paredaire. Des d'aleshores no han deixat de fer actuacions de recuperació de camins i ja han projectat accions fins al 2027 als diferents municipis per on passa el recorregut del Cinquè Llac (Senterada, Baix Pallars, Sarroca de Bellera, la Pobla de Segur i la Torre de Capdella).

El projecte Gratitud vol ajudar a retornar a la natura, al paisatge i al territori tot el que ens dona. Gratitud vol reforçar els vincles entre les persones (locals i visitants) i els valors del territori a través de propostes de protecció de la naturalesa i de recuperació de patrimoni.

Gratitud és un projecte impulsat per l'associació Marques de Pastor, el Consorci Leader Pirineu Occidental i per tots els voluntaris compromesos amb la recuperació i difusió del patrimoni pirinenc. Marques de Pastor és l'associació que impulsa la proposta ecoturística El Cinquè Llac, una ruta a peu, per etapes, que ressegueix antics camins dels Pallars i l'Alta Ribagorça.