MUSEUS

El Museu Hidroelèctric de Capdella, nova secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

El fons del Museu, amb gairebé 600 peces i 4.000 fotografies, explica l’origen de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya i com l’electricitat dels Pirineus va abastir la indústria
Museu Hidroelèctric de capdella 2
photo_camera Museu Hidroelèctric de Capdella, a la Torre de Capdella / govern.cat

El Govern de la Generalitat, a proposta de la consellera de Cultura, ha aprovat declarar secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya el Museu Hidroelèctric de Capdella, a la Torre de Capdella, a la comarca del Pallars Jussà.

Aquesta integració ha estat aprovada per la Junta de Museus, tal com preveu l’article 23 de la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus. Aquesta llei estableix que la Junta de Museus ha d’informar-ne favorablement el Govern, que és qui finalment ha d’acordar la declaració per tal que un museu, o una part d’un museu, passi a ser secció d’un museu nacional.

El Museu Hidroelèctric de Capdella és un equipament creat amb la finalitat de generar una reflexió sobre el territori i el patrimoni industrial i cultural de la Vall Fosca. El fons del Museu el formen gairebé 600 peces, més de 4.000 fotografies i diversa documentació que conté projectes, plànols i llibres. La seva col·lecció la integren peces de material elèctric, de la forja, del taller, maquinària, recanvis i d’ús domèstic.

El museu explica l’origen i l’evolució de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya i com l’electricitat produïda als Pirineus va abastir la indústria catalana. Un dels seus distintius és el salt de 836 metres a través del qual viatja l’aigua fins a esdevenir electricitat.

Amb la seva integració al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, es consolida una xarxa de 27 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya mitjançant les seves col·leccions, les seves exposicions i la museïtzació in situ de les diferents activitats productives que han existit.