El Geoparc Orígens busca padrins pels doms del Mont de Conques, únics al món amb els d'Austràlia i Estats Units

La recerca ha relacionat aquestes morfologies de tova calcària amb les localitzades al planeta Mart
Estany gran de Basturs Marta Lluvich 1
photo_camera L'Estany gran de Basturs amb el nivell d'aigua molt baix / Marta Lluvich

El Geoparc Orígens està adherit des de fa més d'un any al programa 'Apadrina una roca' de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). Des d'aleshores s'han apadrinat nombrosos llocs d'interès geològic, però ningú s'ha interessat pels doms de tova calcària del Mont de Conques (Pallars Jussà). Es tracta d'una formació geològica única a Europa i a la resta del planeta només se'n troba a Austràlia i als Estats Units. Són espais emblemàtics en l'àmbit científic i molt poc coneguts pel públic local. Al Mont de Conques hi ha onze elements cartografiats i han estat utilitzats com a models per a l'estudi de doms identificats al planeta Mart. Ara, es vol despertar l'interès de la gent i que algú els apadrini.

'Apadrina una roca' és un programa gratuït de voluntariat, que busca la conservació i el seguiment del patrimoni geològic. És una acció totalment gratuïta i només es demana un compromís mínim d'una visita anual per comprovar el seu estat i, en cas de detectar una incidència, comunicar-la per ser reparada.

Xavier Mir, coordinador científic del Geoparc Orígens, ha animat als ciutadans a apadrinar un lloc "tan emblemàtic" i "tan poc conegut" per la gran majoria. La recerca, ha relacionat els doms del Mont de Conques amb el situat a l'interior del cràter Crommelin, al planeta Mart, donat que es podrien haver format en condicions similars.

Xavier Mir geòleg Marta Lluvich
El geòleg Xavier Mir davant d'un dom del Mont de Conques, al Pallars Jussà / Marta Lluvich

Mir ha assegurat que calen unes "condicions úniques" per a la formació d'un dom. Fa falta una font d'aigua subterrània que surti en un punt on les característiques del terreny siguin molt planes. A més l'aigua ha de contenir un alt percentatge de carbonat calci. Quan es donen totes aquestes característiques es crea una morfologia dòmica molt semblant a un "volcà d'aigua". Aquestes morfologies es formen al llarg de molts anys; mig miler aproximadament.

La importància de les publicacions científiques que han relacionat les morfologies del planeta Mart amb els doms es troba en el fet que la seva formació va associada a aigües subterrànies, ha remarcat Mir.

Oferiment a la NASA

Des del Geoparc Orígens es van posar en contacte amb la NASA per si volien provar al Mont de Conques els robots que van enviar a Mart per explorar-ne la superfície i la geologia, donades les similituds en algunes formacions. En aquell moment l'operativa del Mars Exploration Rover ja estava tancada, però des del Geoparc Orígens no descarten nous oferiments en aquest sentit.

Estany gran de Basturs Marta Lluvich 2 jpg
L'Estany gran de Basturs amb el nivell d'aigua molt baix / Marta Lluvich 

Model evolutiu dels estanys

L'estany de Basturs juntament amb els de Banyoles i Montcortès (Pallars Sobirà), és d'origen càrstic i és dels més importants de Catalunya. Tots tres tenen en comú que els abasteix aigua subterrània carregada de carbonat calci, però els diferencia que només els de Basturs s'han creat en una zona molt plana i la progressiva formació ha generat barreres circulars similars a un volcà.

A Basturs, les primeres surgències de l'aqüífer són l'estany Gran i l'estany Xic, i diferents estanys fòssils.

L'estany gran de Basturs es troba en un estadi evolutiu de maduresa, però durant l'edat mitjana es va frenar el seu creixement per l'impacte humà degut al desplaçament de pedra calcària de la zona, per construir edificacions properes. L'estany Petit és un estany juvenil que també va veure truncada la seva formació per causa humana arran de la creació de drenatges artificials. A part es conserven les onze morfologies dòmiques del Mont de Conques.