El Geoparc Mundial UNESCO Ngorongoro Lengai de Tanzania visita el Geoparc Conca de Tremp-Montsec per intercanviar bones pràctiques

Un representant del Geoparc Mundial UNESCO Ngorongoro Lengai de Tanzania (Àfrica) ha visitat el Geoparc Mundial UNESCO Conca de Tremp-Montsec del 26 al 31 de juliol.
 
photo_camera Comiat del Sr. Samwel Nsyuka, amb futura presidenta Geoparc i representants de l'Ajuntament Tremp.

El  Sr. Samwel Nsyuka, expert en màrqueting i promoció turística, ha visitat el territori català per veure diferents exemples que aplica el Geoparc Mundial UNESCO Conca de Tremp-Montsec a l’hora de transmetre el coneixement científic al públic general. S’ha interessat especialment en vídeos de promoció, noves tecnologies usades per a la interpretació i material promocional i publicitari. 

La visita vol afavorir l'intercanvi de bones pràctiques que ofereixen els dos territoris Geoparc Mundial UNESCO on el patrimoni geològic, paleontològic i miner pren especial rellevància com a eina de desenvolupament sostenible local, basada principalment en el foment del geoturisme.

Durant la seva estada ha visitat diferents museus i equipaments per a conèixer el Geoparc i les seves estratègies i accions en temes d’interpretació i promoció. 

La seva agenda ha estat plena d’activitats. En primer lloc ha conegut les tres seus del Geoparc situades a Tremp: la seu administrativa a l’Ajuntament de Tremp; la seu científica, el CST Pirineus del ICGC, i l’Epicentre, centre de visitants, el qual ha valorat molt positivament, tant per l'exposició permanent sobre la riquesa cultural i paisatgística del Pallars Jussà com per les accions i tasques de promoció que s’estan duent a terme.

Més endavant, ha visitat el Museu de la Conca Dellà per descobrir la riquesa paleontològica del territori, en especial el leitmotiv del Geoparc que és “Els últims dinosaures d’Europa”, i la seva promoció a través del treball de la xarxa Dinosaures dels Pirineus en terme de conservació, recerca i innovació al propi territori. Aquest ha estat d’especial interès per al visitant tanzà que ha agafat idees per a replicar-ho al seu patrimoni estrella, les restes dels primers homínids que es coneixen a la Terra.

Degut a la riquesa arqueològica del Geoparc africà, no podia faltar la visita a Espai Orígens, equipament situat a Camarasa de temàtica arqueològica, i les seves instal·lacions associades com el Parc Arqueològic Didàctic de Sant Llorenç de Montgai i el jaciment visitable de la Roca dels Bous. En aquest espai s’ha interessat especialment per la interpretació, la zona didàctica, l’adequació dels jaciments per a la seva visita i l’adaptació dels materials divulgatius per a invidents.

Altres espais visitats han estat l’Estació d’Esports i Natura del Pirineu a la Pobla de Segur on ha valorat l’exposició per les experiències sensitives i audiovisuals que ofereix l’espai, i una part de la georuta de Collegats que li ha servit per a tenir exemples de senyals interpretatives exteriors. 

El Sr. Nsyuka ha estat acomiadat per la Il·lma. Sra. Cases, alcaldessa de Tremp i futura presidenta del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, juntament amb altres membres representants de l’Ajuntament de Tremp. 

La visita suposa l’inici d’una col·laboració més estreta entre aquests dos Geoparcs Mundials UNESCO i no es descarta formalitzar un conveni formal per a seguir treballant coordinadament entre els dos territoris.

Ngorongoro Lengai és el segon Geoparc d’Àfrica i va entrar a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundial UNESCO l’any 2018, la mateixa data que el Geoparc Conca de Tremp-Montsec, el segon de Catalunya.