09.12.2022 |
Viure als Pirineus

GENT GRAN

La Fundació Fiella de Tremp inhabilitada 4 anys i multada amb 30.000 euros per la gestió a la residència

El Departament de Drets Socials li va retirar la gestió de la Residència Fiella de Tremp i la fiscalia va obrir diligències
Pla general de la residència Filella de Tremp el 3 de novembre del 2020. (horitzontal)
Residència Fiella de Tremp / Marta Lluvich
La Fundació Fiella de Tremp inhabilitada 4 anys i multada amb 30.000 euros per la gestió a la residència

La Fundació Fiella de Tremp ha estat inhabilitada durant quatre anys i multada per la inspecció de Treball amb 30.000 euros per la gestió duta a terme a la residència geriàtrica de la qual n'és titular, segons la resolució del Departament de Drets Socials de la Generalitat. Cal dir que aquesta resolució no és definitva i s'ha obert el període d'al·legacions.

La sanció econòmica de 30.000 euros imposada per la Inspecció de Treball, per deficiències laborals greus, ja ha estat abonada per la Fundació Fiella. Paral·lelament a la causa administrativa de la Generalitat i a la de caàcter laboral de la Inspecció de Treball, resta oberta la causa penal que s'haurà de dirimir als tribunals. En aquest sentit, la Fiscalia va obrir diligències el 22 de desembre de l'any passat per investigar si la direcció del centre hauria comés delictes d'homicidi imprudent per la mort de 61 residents i també un delicte contra la seguretat en el treball. 

La Fiscalia va obrir diligències

La Fiscalia va obrir diligències el 22 de desembre de 2020, després de rebre els informes de Salut que posaven de manifest que havien mort a causa del virus gairebé el 40% dels 150 usuaris, una xifra que Fiscalia va considerar "totalment extraordinària" en comparació amb altres residències i que podria suposar un indici de "greus disfuncions de funcionament". Amb aquesta informació la Fiscalia va ordenar als Mossos que investiguessin si es van complir els protocols i que li enviessin un informe que, segons fonts judicials, acaba d'arribar.

Arran de la magnitud de la investigació, la Fiscal general va acceptar prorrogar-la fins al 22 de desembre. Tot i això, fonts de la Fiscalia de Lleida consideren que, un cop rebut aquest informe, les conclusions no trigaran tant a arribar.

La residència la gestiona Sant Joan de Déu, després de retirar-li'n a la Fundació Fiella

Salut va intervenir la residència el 28 de novembre del 2020 per "estabilitzar" el brot de covid-19 que es va detectar al centre, després de realitzar-hi un cribratge massiu. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va decidir treure la gestió de la residència Sant Hospital de Tremp a la Fundació Fiella, un cop analitzades totes les actes de la inspecció de serveis socials i davant de les "mancances greus" que es van detectar.

La Fundació Fiella de Tremp inhabilitada 4 anys i multada amb 30.000 euros per la gestió a la residència
Comentarios