Fotografia de natura a Tremp

El Festival Photo Terra és una iniciativa que pretén crear un espai de debat, formació i comunicació sobre el paper de la fotografia de natura en la conservació del nostre territori i el turisme de natura.

Photo_Terra_001_VR
photo_camera Imatge de la presentació del festival fotogràfic.

L’empresa Photo Logistics amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tremp han organitzat el Festival Photo Terra coincidint amb la trobada anual de socis d’Aefona (Associació Espanyola de Fotògrafs de Natura) que també hi participa en aquest esdeveniment.

La presentació va tenir lloc a la Diputació de Lleida amb la participació de la diputada provincial Rosa Maria Mora; del diputat provincial i alcalde de Tremp, Joan Ubach; del responsable de l’empresa Photo Logistics, Carles Santana, i del tècnic de Recursos Naturals de l’ajuntament, Josep Àngel Alert.

Tal i com ha assenyalat la diputada Rosa Maria Mora, la Diputació de Lleida dóna suport a aquestes iniciatives que són un motor de promoció turística del territori i fan difusió del nostre paisatge i natura. Així mateix, ho ha indicat el diputat i alcalde de Tremp, Joan Ubach, afirmant que es pretén donar a conèixer els atractius paisatgístics de Tremp i de la comarca del Jussà per poder esdevenir una comarca de destinació turística.

Precisament, el responsable de recursos naturals de l’Ajuntament,  Josep Àngel Alert, ha afirmat que Tremp és el municipi més extens de Catalunya amb una gran riquesa natural i el Pallars Jussà és una comarca força reconeguda pels fotògrafs de natura per la multitud de racons i indrets dels quals disposa i per l’espectacularitat de les imatges que s’aconsegueixen.

Els objectius principals del festival, tal i com ha explicat el responsable de Photo Logistics, Carles Santana, es basen en tres eixos temàtics: la fotografia de natura com a eina de conservació del medi natural, la comunicació a través de la imatge i el paper del turisme de naturalesa en el canvi de percepció de les comunitats locals.

Hi foren programats diferents tallers i xerrades sobre diverses tècniques fotogràfiques que s’usen en la fotografia de natura amb professionals del sector. També es va portar a terme una taula rodona amb periodistes especialitzats en la naturalesa i la presència d’algun fotògraf local que explicarà la fotografia de natura a la comarca del Pallars Jussà.

Els tallers divulgatius de fotografia nocturna i light paiting amb Èric Marsinyach i Fran Palmero, de fauna en alta velocitat amb Pablo Bou, i de composició en el paisatge amb Enrique Mariscal, varen ser conduïts per autors de trajectòria internacional.

Pel que fa a les xerrades, se'n van programar un parell a càrrec de fotògrafs internacionals que presentaran els seus projectes com Chris Gomershall sobre la conservació a la Gran Bretanya i un altre sobre les aus i les cultures humanes, de David Tiplig. També es van celebrar dues conferències amb autors catalans: l’Òscar Domínguez que va parlar sobre la situació dels voltors asiàtics i el Xavier Basora que ho va fer sobre el potencial de la fotografia de natura com a modalitat ecoturística.

La trobada també va comptar amb una taula rodona de debat entre periodistes especialitzats en natura: Maria Rosa Vila de la revista Descobrir i Arturo Larena de l’agencia EFE.

Finalment, els organitzadors han assenyalat que s’han marcat com a repte de futur que aquest festival esdevingui un referent al sud d’Europa de fotografia de natura i conservació.