Arriba la 14a edició de Boletus, la fira del bolet d’Isona i Conca Dellà

L’escassetat de bolets d’aquesta temporada no és impediment perquè Isona i Conca Dellà celebri els dies 22 i 23 d’octubre la 14a edició de la fira del bolet Boletus, una cita que amb els anys s’ha convertit en ineludible per als amants d’aquest apreciat fong comestible.

Inventari bolets 2015
photo_camera Un inventari de bolets. Foto: Arxiu.

Entre el dissabte 22 i el diumenge 23 d’octubre, el municipi acull activitats per a tots els gustos i públics però que tenen sempre el bolet com a temàtica principal: sortides al bosc, exposicions, tallers, xerrades, etc. Com a novetat, enguany el dissabte al vespre tindrà lloc el 1r Boletast & Birra, un tast de cerveses artesanes de la zona i de productes de proximitat, tot relacionat amb els bolets. El Boletast comptarà amb l’actuació en directe del grup de música tradicional i ball folk, Tocats & Ficats. Tot seguit, ja més entrada la nit, hi haurà el Festibolet, amb música dels anys 80 i servei de barra.

L’acte central del Boletus és la fira del diumenge, que serà inaugurada pel periodista i escriptor Francesc Canosa i comptarà amb la presència de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs i Solé.

El Boletus s’emmarca dins les Jornades Micològiques del Pallars Jussà, organitzades pel Consell Comarcal i que enguany arriben a la seva 15a edició.

Amb la col·laboració de la Societat Catalana de Micologia

Les activitats realitzades en el marc de la fira Boletus compten amb l’aval i la col·laboració de la Societat Catalana de Micologia. La presidenta de l’entitat, Laia Ribas , farà de guia en la sortida al bosc de dissabte al matí, en la que es donaran a conèixer les característiques ecològiques de les diferents espècies de bolets que es poden trobar als boscos d’Isona i Conca Dellà.

Els bolets recollits en la sortida seran classificats en un taller posterior en el que la micòloga Laia Ribas ensenyarà als assistents les diferents característiques morfològiques dels exemplars aconseguits. Aquests mateixos bolets formaran part de l’exposició micològica de la fira.

Laia Ribas oferirà també una xerrada, titulada “Bolets al plat. Com conservar i cuinar els bolets”, que tindrà lloc dissabte al vespre.

La fira, l’acte central del Boletus

La cercavila amb les diferents penyes boletaires i encapçalada por la mascota-gegant Boletus ,  acompanyada pel grup de percussió de la colla de diables Lo Peirot de Tremp, donarà el tret de sortida de la fira el diumenge al matí. El periodista i escriptor Francesc Canosa serà l’encarregat de llegir el pregó, amb el que la fira quedarà ja formalment inaugurada.  

La fira comptarà amb nombroses parades de productes agroalimentaris i d’artesania i al llarg del matí es realitzaran vàries activitats relacionades amb el bolet. Destaca el taller de cuina de bolets amb corder a càrrec de l’associació APAT, activitat que s’emmarca dins de la campanya de valorització gastronòmica Pallars Terra Corder; l’exposició de bolets, realitzada el dia anterior amb la presidenta de la Societat Catalana de Micologia; o bé activitats per al més petits, que tindran l’opció de pintar-se la cara de bolet en el punt d’informació de la fira.  

Com cada any, les penyes boletaires, veritable ànima del Boletus, així com boletaires particulars exposaran cistelles realitzades amb bolets. L’originalitat i varietat de les cistelles no deixa mai de sorprendre als visitants de la fira, sent una de les parts més valorades d’aquesta. Les cistelles competeixen en diferents categories i les guanyadores són reconegudes amb un petit obsequi.