SEGURETAT

Fixen les estratègies per protegir el Geoparc Orígens i evitar actes d'espolis

S'han ubicat els jaciments amb més perill de ser espoliats i s'han establert les mesures de protecció que es duran a terme
Imatge d'un agent dels Mossos d'Esquadra observant des d'un lloc elevat part del territori que forma part del Geoparc Orígens, el 25 de març del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Un agent dels Mossos d'Esquadra observant part del territori que forma part del Geoparc Orígens/Mossos

Els Mossos d'Esquadra han mantingut durant les darreres setmanes diverses reunions amb responsables del Geoparc Orígens amb l'objectiu de garantir la conservació i protecció d'aquest espai natural, declarat Geoparc Mundial per la UNESCO l'any 2018. Així, s'han fixat les estratègies de protecció de l'espai i de coordinació contra l'espoli geològic, paleontològic i arqueològic. En concret, les trobades han servit per ubicar els jaciments amb més perill de ser espoliats, s'han establert les mesures de protecció que es duran a terme i s'han acabat d'establir els nous punts rellevants de patrullatge, que se sumen als que ja es tenien planificats.

Pla sencer d'un agent dels Mossos d'Esquadra observant des d'un lloc elevat part del territori que forma part del Geoparc Orígens, el 25 de març del 2021. (Horitzontal)

A les trobades hi han participat el coordinador científic del Geoparc, els responsables policials de l'ABP Pallars, de les unitats de medi ambient de Ponent i del Pirineu i la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos.

Des dels Mossos recorden que les activitats d'espoliació d'aquests indrets poden comportar responsabilitats administratives i també penals, segons el cas, i demanen que si el visitant fa una troballa arqueològica o paleontològica, cal que ho comuniqui al mateix Geoparc o al cos policial.

El Geoparc Orígens consta de 2.000 quilòmetres quadrats de gran riquesa natural i paisatgística. S’estén per diversos municipis del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Noguera i Alt Urgell i donada la seva rellevància rep la visita d’experts i aficionats de la resta del món. Aquests paratges permeten explicar la història de la zona des de fa 550 milions d’anys.