URBANISME

FGC i l'Ajuntament de la Pobla remodelen l'entorn de l'estació

Es tracta d'un espai de 1.700 m2 que actualment no són necessaris per a l'explotació ferroviària, entre ells un hangar
Pla general de l'entorn de l'estació de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. (horitzontal)
photo_camera Entorn de l'estació de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà/FGC

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l'Ajuntament de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) han signat un conveni de col·laboració per millorar l'entorn de l'estació d'FGC al municipi. FGC cedirà a l'ajuntament l'ús de prop de 1.700 m2 d'uns espais de l'entorn de l'estació que actualment no són necessaris per a l'explotació ferroviària. Es tracta d'una part de l'antic hangar de l'estació, concretament 69 m2, així com els terrenys adjacents, al voltant de 1.600 m2. La col·laboració pretén facilitar la promoció turística, cultural i econòmica del territori, mitjançant actuacions que facilitin i posin en relleu les potencialitats turístiques locals i comarcals.

Amb aquest projecte, les dues institucions potenciaran l'àrea propera a l'estació com un punt neuràlgic de la mobilitat a la Pobla de Segur, fomentant l'ús del tren i posant en valor la seva importància en la configuració de les comunicacions del territori.

Imatge d'una de les grues històriques que es restaurarà a l'estació de la Pobla de Segur. (horitzontal)(Foto: Una de les grues històriques que es restaurarà a l'estació de la Pobla de Segur/FGC)

El president d'FGC, Ricard Font ha dit que volen "facilitar la generació d'oportunitats per a la gent que hi viu" i activar i promocionar els actius econòmics, esportius, culturals, ambientals, ecològics, de paisatge i de natura.

L'alcalde de La Pobla de Segur, Marc Baró, ha dit que confia que amb la millora d'aquest espai i l'adequació d'aparcaments dissuasius, la zona deixi de ser una àrea d'intercanvi de viatgers i es converteixi en un centre d'atractiu turístic que potenciï el turisme actiu i sostenible.

Amb aquest nou entorn que es crearà al voltat de l'estació de La Pobla de Segur es vol reforçar l'objectiu d'integrar les estacions de Ferrocarrils als entorns urbans, encabint-hi activitats més enllà del transport de viatgers. L'adequació de l'entorn de l'estació comportarà la urbanització de la zona compresa entre l'andana i l'Avinguda de l'Estació, i un nou aparcament per a vehicles al costat de l'estació, una actuació que facilitarà l'intercanvi modal en els desplaçaments dels veïns de La Pobla i contribuirà a minimitzar la dependència del vehicle privat a la zona.

D'altra banda, l'Ajuntament promourà en aquest entorn la creació d'un nou espai divulgatiu i expositiu, anomenat 'El Moll de la Pobla', per posar en valor el patrimoni històric ferroviari de la línia del ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur i la seva importància en el desenvolupament de les comarques pirinenques. Amb aquest objectiu, també es restauraran i col·locaran en un lloc accessible tres peces històriques, que actualment ja es troben a l'estació: dues grues i una aiguada (grua d'aigua). Per a FGC, comptar amb un espai com aquest a l'entorn de l'estació reforça la seva voluntat de posar en valor el patrimoni ferroviari a través de la restauració i la posterior exposició en llocs accessibles per a la ciutadania.